Institut za javno zdravlje Crne Gore objavio je privremene smjernice za kompanije i poslodavce u svrhu planiranja i reagovanja na koronavirusnu bolest (COVID-19). Takođe, Institut je objavio i privremene preporuke za postupanje i sprovođenje mjera zaštite u hotelima (hotelijerstvu) i turističkom sektoru.

Navedene smjernice i preporuke imaju za cilj da pomognu u sprečavanju izloženosti akutnim respiratornim bolestima, uključujući COVID-19, na radnom mjestu i ustanovama koje ne pripadaju zdravstvenom sistemu.

Određeni djelovi preporuka primjenjivi su i na mnoge druge respiratorne infekcije, uključujući i grip. Dobar dio preporuka primjenjiv je samo u situacijama sa uspostavljenom transmisijom u populaciji.

Prema objašnjenju Instituta, preporuke za postupanje i spremnost na eventualnu pojavu novog koronavirusa su u potpunosti komplementarne sa nacionalnim Planom spremnosti i postupanja te se moraju posmatrati u skladu sa njim ali i preporukama za opštu populaciju. Stoga, njihova distribucija i komunikacija rizika od novog koronavirusa mora da ide “u paketu”. Po potrebi i u skladu sa razvojem situacije preporuke će se mijenjati/dopunjavati.

Osim u prilogu, privremene smjernice i preporuke Instituta objavljene su i na njihovom vebsajtu i mogu se preuzeti OVDJE