Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) je partner u realizaciji projekta koji se implementira od početka 2019. godine, pod nazivom "Bridging the AGEGAP". Centralnu temu projekta čine generacijski jaz u svijetu rada, kao i izazovi i posebne vrijednosti koje taj jaz sobom nosi.

Nosilac projekta "Bridging the AGEGAP" je Konfederacija poslodavaca Mađarske (MGYOSZ) a partneri su, pored UPCG, poslodavačke organizacije iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Slovačke i Rumunije.

Procjena je da preko 33% posto radne snage u Evropi, u ovom trenutku, ima preko 50 godina života i da se tendencija starenja populacije (a time i radne snage) nastavlja. Ove činjenice ukazuju na postojanje opravdane potrebe poslodavaca da opisanu situaciju posmatraju kao izazov i iz nje izvuku maksimum - u cilju poboljšanja produktivnosti svojih zaposlenih i svog poslovanja. Takođe, za očekivati je da će poslodavci koji prvi prepoznaju ovaj izazov i prvi mu odgovore, biti u prednosti u odnosu na one koji datoj problematici ne posvete pažnju.

Vjeruje se da je najadekvatniji način da se na nivou kompanija odgovori navedenom izazovu socijalni dijalog u okviru kojeg bi se napravili održivi mehanizmi za zapošljavanje starijih ljudi koje se, u kombinaciji sa mlađim osobama, može pretvoriti u novu vrijednost za preduzeća.

Međugeneracijska saradnja na radnom mjestu pruža niz prednosti jer obezbjeđuje:

- širi spektar vještina i iskustva

- mogućnost za mentorstvo nad novim regrutima

- transfer znanja i vještina među zaposlenima

- priliku zaposlenima da duže ostanu u kompaniji

- povećanu motivaciju i moral zaposlenih.

Cilj projekta je da njegovi outputi postanu svojevrsna baza za nacionalnu implementaciju autonomnog okvira evropskih socijalnih parnera "Ugovor o aktivnom starenju i međugeneracijskom pristupu", koji je potpisan 8. marta 2017. godine (ovaj sporazum odnosi se na zemlje članice EU).

Takođe, cilj je da, nakon sprovedenog istraživanja u svakoj od partnerskih zemalja, dobijemo nacionalne izvještaje o stanju po navedenoj oblasti, a time i sve neophodne informacije koje će omogućiti da se ovom problematikom i u budućnosti bavimo na odgovarajući način. Konačno, kao posebna vrijednost izdvaja se mogućnost za uporednu analizu podataka između naše i država regiona, odnosno država koje su već članice EU.

U državama u kojima se projekat sprovodi, u toku je istraživanje koje se realizuje putem upitnika za poslodavce i zaposlene.

Svi zainteresovani, upitnik mogu pronaći na linku: https://www.surveymonkey.com/r/7GQXKZY

Rezulati istraživanja poslužiće kao osnov za pripremu nacionalnog izvještaja koji će biti publikovan krajem ove godine.