Slučaj opisan u prilogu „Kad tužiš sud sudu“ u emisiji „Gledajmo se“ Uniji poslodavaca Crne Gore je dobro i odavno poznat, a od utorka je dostupan crnogorskoj i široj javnosti, jedna je od najvjernijih ilustracija naših višedecenijskih tvrdnji – privreda je u Crnoj Gori pod ozbiljnim udarom nemara, nezainteresovanosti i neefikasnosti onih čiji je posao da prave održiv, predvidljiv, pravedan i povoljan poslovni ambijent.

Te 2013. godine jedan ugledni privrednik i član naše porodice poslodavaca odlučuje da od nekadašnjeg industrijskog giganta „Radoje Dakić“ kupi kompleksnu mašinu, jednu od 2 takve na prostoru bivše Jugoslavije, kako bi ona nastavila da stvara novu vrijednost, upošljava ljude i generiše prihode za državni budžet. Umjesto toga, taj privrednik tada otpočinje desetogodišnje putovanje objašnjavanja sa crnogorskim institucijama i sudovima koje, u ovoj fazi, njega košta više desetina hiljada evra izgubljenog novca uz poruku da je (teško za povjerovati ali istinito) on dužan državi platiti cca dvadeset hiljada evra sudskih troškova(!?). Mi, predstavnici privrede, koji težimo opštem dobru i javnom interesu, konstatujemo da je u konkretnom slučaju trajno izgubljena šansa da se otvori najmanje 10 novih radnih mjesta, sagradi ozbiljna kooperantska mreža, smanji uvoz, ojača konkurentnost, generiše ozbiljna količina novca po osnovu poreza, doprinosa i drugih davanja, i još niz pozitivnih efekata koji su Crnoj Gori prijeko potrebni. Nije suvišno napomenuti da se radi o proizvodnji, djelatnosti koja Crnoj Gori nedostaje i bez koje ne možemo pričati o uspješnoj ekonomiji – i koju svi zdušno podržavaju – da li suštinski ili samo deklarativno?

Navedeno je ekstreman i slikovit primjer kako obeshrabriti i demotivisati ljude da se bave preduzetništvom, jer vaša dobra biznis ideja i plan mogu postati vaše breme i generator problema ako se u realizaciju istih uključe nemar i nedomaćinsko ponašanje onih koji treba da budu vaš servis i garancija stabilnosti i predvidljivosti. Zbog ovog i svih drugih slučajeva i praksi koje narušavaju zdravu ideju razvoja našeg društva, Unija poslodavaca Crne Gore neće odustati od borbe za izgradnju zdravog i podsticajnog poslovnog ambijenta – onog koji je, između ostalog, rezultat principa odgovornosti, pravne sigurnosti i vladavine prava.