Fond za inovacije Crne Gore je 22. septembra 2023. god. raspisao Javni poziv za učešće u Programu za podsticanje inovacija u funkciji energetske efikasnosti u industriji. Ovaj Program je nastao kao rezultat saradnje Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva kapitalnih investicija i Fonda za inovacije Crne Gore. Realizacija ovog pilot programa finansira se iz nacionalnog budžeta Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma u iznosu od 1.000.000 €.

Javni poziv je otvoren do 31. oktobra u 15h, a neophodna dokumentacija za prijavu objavljena je na sajtu Fonda za inovacije Crne Gore (www.fondzainovacije.me).

Glavni cilj Programa je povećanje energetske efikasnosti i/ili povećana upotreba dostupnih obnovljivih izvora energije od strane MMSP u prerađivačkoj industriji uvođenjem inovativnih tehnologija.

Pravo učešća u Programu imaju mikro, mala i srednja preduzeća čija je pretežna djelatnost registrovana u sektoru prerađivačke industrije u CRPS, najkasnije do 31.12.2021. godine i koji ispunjavaju sve uslove propisane Javnim pozivom.

Iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom podnosiocu prijave i projektu iznosi od 80.000 do 200.000 Eura. Maksimalan intenzitet pomoći male vrijednosti koja se dodjeljuje u okviru ovog Javnog poziva je do 80% prihvatljivih troškova.

Postupak prijavljivanja je jednostavan i odvija se elektronskim putem.

Detaljne informacije o pozivu mogu se pronaći na sajtu Fonda ili direktno na OVOM linku.