Postoji značajan prostor za produbljivanje ekonomske saradnje između Crne Gore i Turske posebno u segmentu investicija u proizvodne kapacitete, ocijenjeno je na forumu makedonsko-turskih i crnogorskih privrednika održanom 9. maja 2018. godine u hotelu „Podgorica“.

Skup je organizovala Privredna komora Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, Ambasadom Crne Gore u Makedoniji, Unijom poslodavaca Crne Gore i Makedonsko–turskom komorom (MATTO).

Razgovarano je o ekonomskim i investicionim potencijalima Crne Gore i mogućnostima za uspostavljanje privredne saradnje crnogorskih preduzeća sa makedonskim čiji su osnivači turske kompanije u Makedoniji.

Potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić istakao je da je ovo samo jedan u nizu brojnih skupova koje je ova asocijacija organizovala sa namjerom da ojača bilateralne poslovne veze Crne Gore sa Turskom.

- U Crnoj Gori je osnovano oko 950 preduzeća koja su vlasništvu turskih biznismena što je za ovako malo tržište veoma značajan broj. Ovaj trend je posebno porastao otkako je Crna Gora postala član NATO alijanse – rekao je Saveljić, izražavajući očekivanje da će broj preduzeća iz Turske ubrzo biti veći od hiljadu.

Prema njegovim riječima, turska preduzeća pokazuju poseban interes za crnogorski turizam, poljoprivredu, energetiku, infrastrukturu i bankarstvo, kao i za korišćenje Luke Bar - formiranje proizvodnih kapaciteta u slobodnoj zoni, odnosno pretovar roba iz Turske i distribuciju ka zemljama Regiona.

Imajući u vidu činjenicu da je Turska osma u svijetu po proizvodnji namještaja i prva u Evropi po proizvodnji pločastih panela, Saveljić ocjenjuje da bi se saradnja mogla intenzivnije ostvarivati i u sektoru drvoprerade.

- Smatramo da će pozitivno iskustvo kompanije Dogtaš Furniture Inc. koja je u fazi realizacije investicionog projekta u preduzeću Gornji Ibar Rožaje privući i ostala turska preduzeća iz ove oblasti. Sigurni smo da preduzećima iz sektora drvoprerade možemo ponuditi privlačne uslove za investiranje, kvalitetnu sirovinu i odgovornu radnu snagu – rekao je Saveljić.

Potpredsjednik Komore je zatim predstavio makroekonomske pokazatelje naše zemlje te objasnio povoljne uslove za osnivanje preduzeća. Govoreći o spoljnotrgovinskoj razmjeni sa Turskom (iznosila je 93,1 miliona eura), on je istakao trendove rasta ali i lošu pokrivenost uvoza izvozom. Turisti iz Turske u 2016. godini ostvarili su 73.161 noćenja, odnosno 43,5% više nego 2015. godine. Ukupne investicije iz Turske za period od 2006. do 2017. godine iznosile su 136,5 miliona eura.

Govoreći o privrednoj saradnji sa Makedonijom, Saveljić je naveo da je obim robne razmjene u 2017. godini iznosio 36,1 milion eura, što je za 16,2% više u odnosu na 2016. godinu. Prošle godine Crnu Goru je posjetilo 25.486 turista iz Makedonije, a investicije iz te države 0,5 miliona eura.

Predsjednik Makedonsko-turske komore MATTO Ajdovan Ademovski zahvalio na srdačnom prijemu njegove privredne delegacije u našoj zemlji i na susretima sa premijerom Duškom Markovićem i ministrom odbrane Predragom Boškovićem.

- Naša Komora je osnovana prije deset godina, kada nije bilo velikih turskih investicija u Makedoniji. Htjeli smo da sa Turskom uvećamo poslovanje a sada nam je namjera regionalno povezivanje – kazao je Ademovski.

Prema njegovim riječima, Turske investicije u Makedoniju su zahvaljujući međukomorskoj saradnji povećane na 1,8 milijardi eura sa trendom daljeg rasta. Robna razmjena ove dvije zemlje iznosi 400 miliona eura, a težnja je da dosegne milijardu eura do 2019. godine.

- Robna razmjena Crne Gore i Makedonije je izuzetno mala i zato smo ovdje sa delegacijom ozbiljnih kompanija koje predstavljaju međunarodne brendove da bismo popravili situaciju. Crna Gora je naša bratska zemlja sa kojom želimo da izgradimo ekonomske odnose na jednako kvalitetnom nivou kao što su već politički. Prepopručujem tursko-makedonskim firmama da ulažu u privredu Crne Gore i da se razmjena za sadašnjih 40 miliona eura brzo poveća na 100 miliona – rekao je Ademovski.

On je takođe istakao mogućnost da crnogorska i makedonska preduzeća zajedno nastupaju na trećim tržištima koristeći brojne sporazume o slobodnoj trgovini koje je Turska zaključila.

Radosav Babić, generalni direktor Direktorata za transformaciju i investicije u Ministarstvu ekonomije govorio je o Crnoj Gori kao stabilnoj investicionoj destinaciji koja je sklopila brojne međunarodne sporazume o slobodnoj trgovini poput CEFTA, EFTA, sa Rusijom, Turskom i druge, i koja ima potencijale za nastavak stabilnog ekonomskog rasta. Investicije u Crnu Goru dolaze iz 90 zemalja a država nastoji da razvija konkurentan poslovni ambijent. Sektori koji su prepoznati kao nosioci razvoja su turizam, poljoprivreda, energetika i industrije, a njegov kolega Boris Rebić je predstavio konkrentne projekte koji se realizuju ili su u planu kao i programe vlade kojima se postiču ekonomske aktivnosti.

Predsjednica Unije poslodavaca Crne Gore Svetlana Vuksanović ocijenila je da između Crne Gore, sa jedne i Makedonije i Turske, sa druge strane, postoje prijateljstvo i dobri politički odnosi.

- Da se učvršćuju i produbljuju i ekonomski odnosi, dokaz je današnji poslovni forum. Zadovoljstvo je vidjeti ovako veliki broj privrednika iz raznih oblasti poslovanja i očiglednu potrebu za međusobnom saradnjom. Raduje činjenica da i sa jedne i sa druge strane postoje ideje i konkretni predlozi za saradnju, koji će poslije bilateralnih sastanaka biti krunisani i konkretnim dogovorima – rekla je Vuksanović.

Nakon prezentacije crnogorskih ekonomskih potencijala i investicionog ambijenta te kompanija iz Makedonije koje su učestvovale na forumu, skup je okončan bilateralnim razgovorima u pravcu uspostavljanja poslovnih partnerstava.

Izvor: Privredna komora Crne Gore