Unija poslodavaca Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Crne Gore, 24. aprila u hotelu CentreVille, organizovala je jednodnevno savjetovanje povodom početka primjene novog Zakona o strancima koji je stupio na snagu 3. marta ove godine.

Učešće na događaju uzeli su Milanka Baković, direktorica Direktorata za građanska stanja i lične isprave u Ministarstvu unutrašnjih poslova, i Dragan Dašić, načelnik Direkcije za strance, migracije i readmisiju u istom ministarstvu. Nakon što su predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova prezentovali novi Zakon o strancima sa posebnim akcentom na novine u odnosu na prethodni, privrednici su imali priliku da, u neposrednoj komunikaciji sa njima, ukažu na probleme, dobiju odgovore i razriješe dileme koje su se pojavile u praksi, a tiču se primjene ovog propisa.

Skori početak ljetnje turističke sezone, te povećan broj stranih državljana koje angažuju naši poslodavci aktuelizovali su ovu temu pa je Unija poslodavaca preuzela aktivnosti sa ciljem organizacije jednog ovakvog događaja.

Učesnici događaja saglasili su se da je praksa ovakvih konsultacija javnog i privatnog sektora veoma značajna i da doprinosi adekvatnijoj primjeni zakonskih rješenja. Osim toga, apostrofiran je i značaj da praktična primjena ovog zakona od strane područnih jedinica i filijala Ministarstva unutrašnjih poslova bude ujednačena kako bi se, u tom smislu, izbjegle komplikacije koje uzrokuje nejednaka primjena.