Na događaju „Jaka privreda – uspješna Crna Gora“, održanom u organizaciji Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) i Međunarodne organizacije rada (ILO), predstavljen je novi strateški dokument UPCG „Izvještaj o parafiskalitetima u Crnoj Gori“ koji, uz rezultate istraživanja o stanju na nivou države i lokalnih samouprava, sadrži i preporuke na koji način konsolidovati i smanjiti broj i/ili troškove postojećih parafiskalnih nameta u Crnoj Gori (foto galerija).

Događaj su otvorili predsjednica UPCG Svetlana Vuksanović i direktor ILO za Centralnu i Istočnu Evropu Markus Pilgrim.

Nakon uvodnih izlaganja, šef Sektora za međunarodne odnose i projekte UPCG Mirza Mulešković i ekspert angažovan na istraživanju dr Đorđije Blažić prezentovali su rezultate opsežnog istraživanja koje je UPCG sprovela među 300 privrednika u sva tri regiona Crne Gore, dok su anketama i intervjuima obuhvaćeni i predstavnici 23 jedinice lokalne samouprave, kao i Zajednice opština Crne Gore. Uzorak je kreiran u skladu sa podacima Monstat-a, a upitnik u saradnji sa ILO. Istraživanje UPCG je pokazalo da čak 85% privrednika smatra da je iznos parafiskalnog opterećenja velik. Po ocjeni velikog broja ispitanika, postoje značajne razlike u visini i broju parafiskaliteta zavisno od lokalne samouprave u kojoj se nalazi sjedište preduzeća, kao i djelatnosti koju ono obavlja. Čak 79,9% privrednika smatra da visina i brojnost parafiskalnih nameta, kao i administrativne procedure po osnovu istih, samo donekle utiču na to da li će preduzeće poslovati u formalnom ili u neformalnom sektoru. S druge strane, čak 81,5% ispitanika ističe da visina parafiskalnih nameta predstavlja problem prilikom otpočinjanja biznisa. Prema ocjeni privrednika, lokalne samouprave ne uključuju privrednike prilikom donošenja odluka. Najveći procenat ispitanika - preko 94%, ocjenjuje da je na nivou države neophodno uraditi registar parafiskalnih opterećenja i izvršiti njihovu reformu.

U nastavku rada, uslijedila je panel diskusija o saradnji javnog i privatnog sektora, u kojoj su učestvovali: Nina Vujošević, državni sekretar – Ministarstvo finansija; Zoran Tomić, sekretar Miistarstva održivog razvoja i turizma; Branislav Đuranović, predsjednik opštine Danilovgrad; Goran Đurović, član Izvršnog odbora UPCG i vlasnik kompanije „Cerovo“; Hasan Ramović, član Izvršnog odbora UPCG i vlasnik kompanije „Put-Gros“.

Današnji događaj UPCG i ILO organizovan je u okviru projekta „Promocija tranzicije sa formalne na neformalnu ekonomiju“ finansiranog od strane ILO, imao je za cilj uključivanje relevantnih aktera u reformske procese koji su u toku, a imaju za cilj stvaranje biznis ambijenta koji je podsticajan za održivi razvoj preduzeća, rast investicija, jačanje konkurentnosti, povećanje zaposlenosti, ekonomski i socijalni razvoj crnogorskog društva.