Na svečanoj ceremoniji koju je Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) organizovala u sali „Millennium“ u Mall of Montenegro u Podgorici, preduzećima iz Crne Gore dodijeljene su „UPCG nagrade za društveno odgovorno poslovanje (DOP)“ za 2017. godinu. Ovim činom, UPCG je nastavila praksu koju je započela prije tri godine, a kojom ima za cilj da u javnosti promoviše primjere dobre prakse društveno-odgovornog poslovanja u Crnoj Gori, kao i preduzeća koja takvu praksu osmišljavaju i primjenjuju (foto galerija).

Ovogodišnje nagrade uručene su u sklopu jednodnevnog događaja „Jaka privreda – uspješna Crna Gora“ koji je UPCG organizovala u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada (ILO). Uvodnim izlaganjem, ceremoniju dodjele “UPCG nagrada za DOP” svečano je otvorila predsjednica UPCG Svetlana Vuksanović.

Na današnjem događaju UPCG, dodijeljene su nagrade za mala, srednja i velika preduzeća, i to u kategorijama: (1) Briga za zaposlene, (2) Briga za životnu sredinu, (3) Briga za zajednicu. Preduzeću koje je po sve tri kategorije najbolje inkorporiralo DOP u svoje poslovanje, dodijeljena je Glavna nagrada. Glavni kriterijumi na osnovu kojih su dodjeljivane nagrade UPCG su održivost, inovativnost i ostvareni uticaj na sve uključene strane.

Za najdosljedniju primjenu politika DOP-a u svom poslovanju, nagrađen je CRNOGORSKI TELEKOM kojem je dodijeljena Glavna nagrada za 2017. godinuza društveno odgovorno poslovanje u sve tri navedene kategorije. Ekspertu za korporativnu komunikaciju i društveno odgovorno poslovanje u Crnogorskom telekomu, Jeleni Radonjić Đurković, nagradu je uručila Svetlana Vuksanović, predsjednica UPCG.

U oblasti “Briga za zaposlene” za 2017. godinu, nagradu u kategoriji veliko preduzeće dobila je SOCIETE GENERALE BANKA MONTENEGRO, dok je u kategoriji malo preduzeće, nagrada pripala kompaniji BILD STUDIO. Predsjedniku Odbora direktora Societe Generale banke Montenegro, Miloradu Katniću i izvršnoj direktorki Bild studija, Aleksandri Bošković, nagradu je uručila doc. dr Vesna Simović Zvicer. U kategoriji srednje preduzeće, nagrada nije dodijeljena.

U oblasti “Briga za životnu sredinu” za 2017. godinu, nagrada u kategoriji veliko preduzeće, dodijeljena je kompaniji ERSTE BANK. Dragani Crvenici, direktorki Službe za komunikacije Erste banke, nagradu je uručila Fiona McCluney, stalni koordinator sistema UN u Crnoj Gori. Dragan Radić, viši specijalista za poslodavačke aktivnosti kancelarije Međunarodne organizacije rada za centralnu i istočnu Evropu, uručio je nagradu Teni Božović, zamjenici izvršnog direktora LUKE KOTOR koja je dobitnik nagrade u kategoriji srednje preduzeće. U kategoriji malo preduzeće, nagrada nije dodijeljena.

U oblasti “Briga za zajednicu” za 2017. godinu, ravnopravni dobitnici nagrada u kategoriji veliko preduzeće su SOCIETE GENERALE BANKA MONTENEGRO, CRNOGORSKA KOMERCIJALNA BANKA i CRNOGORSKI ELEKTRODISTRIBUTIVNI SISTEM. Predsjedniku Odbora direktora Societe Generale banke, Miloradu Katniću, glavnom izvršnom direktoru Crnogorske komercijalne banke, Polu Kovacs i Mariji Jovović, šefici Službe za korporativne komunikacije CEDIS-a, nagrade je uručio Miomir M. Mugoša, direktor Poreske uprave Crne Gore.

U kategoriji srednje preduzeće, ravnopravni dobitnici nagrada su LUKA KOTOR i UNIQA OSIGURANJE. Zamjenici izvršnog direktora Luke Kotor, Teni Božović i izvršnoj direktorki Uniqa osiguranja, Neli Belević, nagradu je uručio Aleksandar Pavićević, direktor Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća. On je uručio nagradu i Aleksandri Bošković, izvršnoj direktorki preduzeća BILD STUDIO koje je dobitnik nagrade u kategorji malo preduzeće.

Javni konkurs za „UPCG nagradu za DOP“ za 2017. godinu bio je otvoren od 11. oktobra do 3. novembra, a prijave su mogle da podnesu sve kompanije registrovane u Crnoj Gori.