Izvor: Ministarstvo rada i socijalnog staranja

Na poziv Međunarodne organizacije rada (MOR), generalni sekretar UPCG Suzana Radulović učestvovala je u panel diskusiji na Konferenciji povodom lansiranja izvještaja Međunarodne organizacije „Tranzicija na tržište rada mladih žena i muškaraca u Crnoj Gori“.

Konferencija je održana 20.aprila 2016.godine u hotelu Podgorica, u Podgorici.

Navedeni izvještaj je proizvod partnerstva MOR-a i MasterCard Fondacije i predstavlja rezultate istraživanja koje je kreirao MOR-a („istraživanje o tranziciji od škole do posla“), a sproveo Monstat.

Konferenciju su otvorili Sara Elder predstavnica Međunarodne organizacije rada (Program zapošljavanja mladih), Vujica Lazović potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem, Zorica Kovačević ministrica rada i socijalnog staranja i Predrag Bošković ministar prosvjete. Izvještaj su prezentovali Dragan Đurić nacionalni konsultant i Sara Elder. U panel diskusiji, pored Suzane Radulović generalnog sekretara UPCG, učestvovali su i Vukica Jelić direktorica Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Srđa Keković generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore, Duško Zarubica generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore, kao i Jelena Miljanić projekt koordinator Zajedničkog programa UN-a za mlade.

Izvještaj „Tranzicija na tržište rada mladih žena i muškaraca u Crnoj Gori“ poslužiće kao osnova za implementaciju tekućeg projekta koji MOR sprovodi u Crnoj Gori u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja i UN Sistemom u Crnoj Gori, a odnosi se na jačanje zapošljivosti mladih. Projekat će omogućiti ekspertsku podršku MOR-a u cilju ubrzanja kvalitetne tranzicije na tržište rada i stvaranja povoljnih uslova za dostojanstveni rad i ukupno snaženje mladih, posebno kroz kreiranje pozicionog dokumenta – Bijele knjiga o zapošljavanju mladih.