U okviru projekta „Poreski karavan“, koji realizuje Poreska uprava, u saradnji sa Unijom poslodavaca Crne Gore (UPCG) i lokalnim samoupravama, danas je održana tribina za poreske obveznike u Ulcinju.

U svom uvodnom obraćanju podpredsjednica Opštine Ulcinj, g-đa Hatidža Đani, saopštila je da ova jedinica lokalne samouprave kontinuirano aktivno sarađuje i sa Poreskom upravom i sa asocijacijama privrednika u Crnoj Gori, u cilju kreiranja povoljnog poslovnog ambijenta i podsticanja investicija. Navela je da, uprkos činjenici da Ulcinj već dugi niz godina gradi imidž prepoznate turističke destinacije, i dalje postoji mnogo prostora za upodobljavanje prakse privrednika sa propisima države Crne Gore, te da se nada da će upravo i ovaj edukativni projekat doprinijeti povećanju stepena poreske discipline obveznika koji obavljaju djelatnost na teritoriji Opštine Ulcinj.

Direktor Poreske uprave, g-din Miomir M. Mugoša, upoznao je privrednike sa proaktivnim pristupom Poreske uprave, koji podrazumijeva preventivne aktivnosti radi podsticanja dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa od strane obveznika, te naveo da će u okviru pripremnih aktivnosti za praćenje turističke sezone akcenat poreskih inspektora biti na edukaciji i upozoravanju poreskih obveznika, a ne na izricanju prekršajnih kazni, ali da će nakon tog perioda, u skladu sa principima neselektivnosti i nulte stope tolerancije na sivu ekonomiju, biti preduzimane sve mjere iz nadležnosti Poreske uprave kako bi se obezbijedio visok stepen poreske discipline i uredno poštovanje propisa od strane svih obveznika u Crnoj Gori.

Projekt menadžer i ekonomski savjetnik u Uniji poslodavaca Crne Gore, g-din Mirza Mulešković, pozdravio je saradnju koju Unija ima sa Poreskom upravom još od 2005. godine, kada je osnovano prvo Koordinaciono tijelo za realizaciju zajedničkih aktivnosti, te pozvao privrednike da kroz direktnu i posrednu komunikaciju sa Poreskom upravom razjasne eventualne nedoumice u primjeni poreskih propisa, naglašavajući potrebu kontribucije privrede sveukupnom ekonomskom razvoju države kroz uredno plaćanje poreza na ostvarene prihode.

Nakon prezentacije novosti i benefita koje pružaju elektronski servisi Poreske uprave, kroz interaktivnu diskusiju, privrednici Ulcinja upoznali su se sa novostima u poreskim propisima koji regulišu izdavanje turističkog smještaja od strane fizičkih lica, te zajednički dogovorili rješenja poteškoća na koje nailaze u svakodnevnoj komunikaciji za poreskim službenicima, sa posebnim akcentom na turističku sezonu.

Nakon održanih tribina u Budvi, Baru i Ulcinju, karavan će biti nastavljen organizacijom događaja u Kotoru – 10.05.2016. godine, Tivtu – 17.05.2016. godine i Herceg Novom – 24.05.2016. godine, dok će se prva faza projekta završiti tribinom u Glavnom gradu Podgorici 31. maja 2016. godine.

Projekat „Poreski karavan“ organizovan je u okviru proaktivnog pristupa Poreske uprave, usmjerenog na jačanje kapaciteta za pružanje usluga poreskim obveznicima i dvosmjerne komunikacije, a sve u cilju podsticanja dobrovoljnog poštovanja propisa od strane poreskih obveznika i unapređenja stepena poreske discipline na dugoročnom nivou.