Međunarodna konferencija o ženama u preduzetništvu “Žene i točka” tradicionalno je održana po osmi put u Otočcu, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) – Županijske komore Otočac. Događaj je okupio uspješne poslovne žene iz Hrvatske i zemalja regiona, koje su kroz tri tematska panela podijelile svoja poslovna iskustva, tajne uspjeha i brojne korisne savjete za sve sadašnje i buduće žene preduzetnice.

Tokom ceremonije otvaranja, učesnicima/cama su se obratili zamjenica Ličko-senjskog župana Jasna Orešković Brkljačić, gradonačelnik Otočca Goran Bukovac i direktorica Sektora za poljoprivredu HGK Jelena Đugum.

U uvodnom dijelu konferencije, u formatu pod nazivom “ONE Talk”, nastupila je Zvezdana Oluić, savjetnica za žensko preduzetništvo i menadžment u Uniji poslodavaca Crne Gore (UPCG), koja je govorila o ekonomskom i liderskom potencijalu žena u Crnoj Gori, Direktivi EU 2022/2381 (koja nalaže da do 2026. god. najmanje 40% neizvršnih direktorskih mjesta ili 33% svih direktorskih mjesta treba da zauzimaju žene), kao i partnerskom projektu Žene i točka Hub koji su 2023. godine pokrenule HGK ŽK Otočac, UPCG i Valore School.

U nastavku su uslijedila tri panela koje je, na teme koje oblikuju razvoj poslovanja i budućnost biznisa, moderirala Sanja Krmec-Tonković.

Učesnice prvog panela “Žene koje ponovno definiraju poduzetništvo – od staklenih stropova do staklenih cipela” bile su: vlasnica i izvršna direktorica marketinške agencije M.A.S. Code i predsjednica Asocijacije poslovnih žena Crne Gore Ljubica Kostić Bukarica, vlasnica SEO Content marketing agencije SLADE Barbara Slade Jagodić, izvršna direktorica kompanija Tim Valores i Gold Valores Irena Linasi Rogač, osnivačica i vlasnica Studijo Boutique Factory Josipa Maras, vlasnica marketing i advertising agencije Effect Agency i obrta Braško kao i Nervesa Kasupović.

U drugom panelu “Ruralna r-evolucija – žene koje oblikuju ruralne perspektive” nastupile su nositeljke razvoja ruralnih područja: urednica i voditeljica u poljoprivrednoj redakciji RTV Vojvodine Aleksandra Bundalo, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” Dijana Katica, pokretačica projekta Štrudlafest-a i vlasnica restorana “Žganjer” Lidija Žganjer Gržetić, predsjednica GTF-Inicijative za održivi rast Mary Ann Rukavina Cipetić, voditeljica Službe za financijske instrumente i tehničku pomoć Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju u Ministarstvu poljoprivrede Vedrana Mikić.

Učesnice trećeg panela “Poduzetnice bez granica – migracije, iseljeništvo i globalni utjecaj” bile su: predstavnica Brazila u Savjetu Republike Hrvatske za Hrvate izvan Hrvatske Dubravka Sidonija Šuto, vlasnica i direktorica Iwash - Uwash praonice rublja Glorija Curavić, inicijatorica “Meeting G2” i suosnivačica / članica organizacijskog odbora CroActivas Māra Vītols-Hrgetić, direktorica kompanije Velebitska Ruža i predsjednica udruženja IPU Ruža Studer.

U okviru navedenih panela organizovana su i dva kraća, izdvojena formata, i to „OsnaŽENA – u fokusu“ sa Dragicom Jerkov, pokretačicom projekta Eko - Lika Greennovation i “UdruŽENE su snaga” sa Vesnom Bartolović Stančić, predsjednicom Udruge žena za Gorski kotar.

Osmo izdanje konferencije o ženama u preduzetništvu izazvalo je veliko interesovanje javnosti, te je publika iz Hrvatske i zemalja regiona čitav događaj, kao i prethodnih godina, mogla pratiti kako uživo u Otočcu, tako i online putem - preko Youtube kanala Konferencije „Žene i točka“ (snimak dostupan OVDJE).

photo credit: Milan Krznarić, Fotoklub Otočac

UPCG je poslovni partner konferencije i od 2020. godine ostvaruje veoma uspješnu saradnju sa njenim organizatorom, HGK ŽK Otočac, u oblasti međunarodnog povezivanja žena preduzetnica i jačanja privredne saradnje između Hrvatske i zemalja regiona.