Unija poslodavaca Srbije (UPS) je ugostila privrednike iz Crne Gore - članove Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) i tim povodom organizovala sastanak na kojem je razgovarano o poslovnom ambijentu i biznis barijerama, tržištu rada, te prometu lica, roba i usluga na graničnim prelazima Sastanku je prisustvovao i otpravnik poslova u Ambasadi Crne Gore u Srbiji, Predrag Mitrović, sa saradnicima.

Unija poslodavaca Srbije i Unija poslodavaca Crne Gore zajednički se zalažu za ukidanje barijera između dva nacionalna tržišta, kao i veću saradnju i ovih poslodavačkih organizacije i dvije privrede u cjelini.

“Nama kao poslodavcima ostaje da zajednički identifikujemo probleme, nađemo načine da se oni riješe i da utičemo na nadležne da ta rješenja implementiraju. Problemi su uglavnom zajednički, odnose se na migraciju radne snage, protok roba i usluga, troškove i na neuređenu infrastrukturu kako na našoj tako i na crnogorskoj strani. Najveći problem su svakako barijere koje nastaju u vremenskom protoku roba između Srbije i Crne Gore”, rekao je Miloš Nenezić, predsjednik UPS.

Na sastanku su identifikovani glavni problemi, prvenstveno migracija radne snage što je veoma značajno sa stanovišta obje privrede kojima nedostaje veliki broj radnika, i naglašavanje neophodnosti da se ona na mnogo brži i funkcionalniji način angažuje, zatim opterećenost brojnim barijerama koje postoje u prometu robe, odnosno brojni carinski propisi koji zahtijevaju zadržavanje robe, dodatne kontrole robe koja nekad ima urgenciju da se što prije distribuira a nepotrebno se zadržava na granici, tu su i drugi troškovi koji otežavaju poslovanje privrede kao što su troškovi platnog prometa i druge finansijske transakcije.

”Srbija je najznačajniji partner crnogorskoj privredi, kao i da su privrede obje zemlje opterećene mnogim barijerama, duplim troškovima, nepotrebnim zadržavanjem i neomogućavanjem funkcionalnosti za obavljanje djelatnosti. Ono što pravi barijere je administracija, određeni sistemi, aparati, koji ove dvije privrede doživljavaju kao dva potpuno različita tržišta. Mi to tako ne vidimo jer smo mi upućeni jedni na druge, toliko zavisimo jedni od drugih, gotovo da ne postoji firma u Srbiji koja nema predstavništvo u Crnoj Gori, mi smo kompatibilni u svakom segmentu privređivanja, po standardima i svim načinima na koji funkcioniše privreda i želimo da ta kompatibilnost rezultira što boljim prometom, boljom i bržom cirkulacijom roba, usluga i finansija.Potrebno je da obje privrede što bolje sarađuju, potrebno je da riješimo probleme i radne snage i barijera koje imamo u prometu roba , kao i mnoge stvari koje će doneti još bolju saradnju dvijema privredama koje su i na mnoge druge načine povezane”, istakao je predsjednik UPCG Slobodan Mikavica.

Pored članova Predsjedništva i Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije, sastanku su prisustvovali predstavnici crnogorskih kompanija CEDIS, Luka Bar, Data lab, Budvanska rivijera, Aerodromi Crne Gore, Investteam LLC, Tina Time i Volim Podgoricu.