Obavještavamo sva zainteresovana lica da je u toku konkurs za odabir „zelenih ideja“ koji je raspisao fAKT uz podršku Fonda braće Rokfeler.

Rok za podnošenje prijedloga projekata je 31. maj 2016. godine do 16 časova.

Cilj je da se prepoznaju i podrže ideje sa najvećim potencijalom da ostvare značajan uticaj u određenoj lokalnoj zajednici, u svim aspektima održivog razvoja, a koje zadovoljavaju naredne kriterijume:

• Ideja/projekat je u embrionalnoj fazi, ili je njena realizacija tek započeta.

• Ista nije starija od 2 godine, i nije ostvaren godišnji obrt veći od 10.000 eura.

• U potpunosti je zasnovana na lokalnim resursima.

• Zasniva se na detaljnom planu, ili na razrađenoj ideji o realizaciji na ekološki prihvatljiv način.

• Zapošljava lokalno stanovništvo i zasniva se na tradicionalnim vještinama rada.

• Postoji plan ili ideja za rast/razvoj.

• Urađena je procjena lokalnog tržišta i postoji tražnja; takođe, nosilac ideje treba da pokaže da je svjestan konkurencije i da predstavi komparativne prednosti svoje ideje/projekta.

• Podržava revitalizaciju tradicionalne lokalne ekonomije (tradicionalnih djelatnosti) i povezivanje ljudi sa svojom zajednicom.

• Radi se o jedinstvenom projektu/ideji, za koju nije obezbijeđena finansijska podrška od strane državnih organa, lokalnih vlasti, ili međunarodnih razvojnih agencija.

Na konkurs mogu da se prijave pojedinci (državljanin/ka Crne Gore), poljoprivredna gazdinstva, privredna društva (konkretno: malo preduzeće) ili nevladina organizacija, registrovani u Crnoj Gori.

Tri najbolje ocijenjene ideje će učestvovati na Regionalnom forumu “Filantropija za zelene ideje na Zapadnom Balkanu”, koji Fond braće Rokfeler (RBF) organizuje u Srbiji u periodu od 28-30 jula 2016. Na forumu će biti predstavljeno 15 “zelenih ideja” iz 5 zemalja regiona, a 3 najbolje rangirane će osvojiti po 10,000 USD.

Ukoliko na Regionalnom forumu nijedna od tri biznis ideje iz Crne Gore ne osvoji nagradu od 10.000 USD, najbolje rangirana će od fAKT-a dobiti finansijsku podršku u iznosu od 4,000 EUR.

fAKT je uz podršku Fonda braće Rokfeler do sada podržao tri zelene ideje u ukupnom iznosu od preko 24,000 USD.

Od osnivanja (februar 2008.) Fond za aktivno građanstvo je putem javnih konkursa podržao 297 projekata lokalnih NVO-a i grupa građana, u ukupnom iznosu od 1,505,752.00 EUR.

Više informacija o kriterijumima, procesu donošenja odluka kao i prijavne formulare možete preuzeti sa sajta www.faktcg.org.