U okviru projekta „Poreski karavan“, koji realizuje Poreska uprava, u saradnji sa Unijom poslodavaca Crne Gore (UPCG) i lokalnim samoupravama, danas je održana tribina za privrednike sa teritorije Opštine Tivat.

U uvodnom obraćanju pomoćnik direktora Poreske uprave u Sektoru za praćenje poreskih propisa i inspekcijski nadzor Đorđije Žurić u ime Direktora Poreske uprave, Miomira M. Mugoše, i u svoje ime zahvalio je privrednicima koji su svojim prisustvom dali doprinos realizaciji projekta "Poreski karavan", osmišljen u cilju jačanja dvosmjerne komunikacije sa poreskim obveznicima i promocije uslužnih funkcionalosti Poreske uprave, koji, uz obezbjeđenje budžetskih prihoda, predstavljaju strateški prioritet u radu ovog organa.

Član Upravnog odbora Unije poslodavaca - PR kompanije Porto Montenegro Danilo Kalezić zahvalio je Poreskoj upravi za prepoznati međunarodni rejting kompanije Porto Montenegro, koja se vec godinama nalazi na Bijeloj listi poreskih obveznika, te pozdravio pristup ove Uprave u saradnji sa poreskim obveznicima. Pozvao je prisutne privrednike da aktivnim učešćem na tribini iskoriste priliku da dobiju odgovore na pitanja koja im u praksi otežavaju uredno ispunjavanje poreskih obaveza.

Glavni poreski inspektor Siniša Kovačević prezentirao je izmjene u regulativi vezanoj za izdavanje turističkih smještajnih kapaciteta sa aspekta oporezivanja, nakon čega su privrednici direktno komunicirali sa poreskim službenicima o tumačenju odredbi različitih poreskih propisa, ali i predstavili administrativne barijere na koje nailaze u svakodnevnoj komunikaciji sa Poreskom upravom i na čijem otklanjanju će se intenzivno raditi u narednom periodu.

Nakon održanih tribina u Budvi, Baru, Ulcinju, Kotoru i Tivtu, karavan će biti nastavljen organizacijom događaja u Herceg Novom 24.05.2016. godine, nakon čega će se prva faza projekta završiti tribinom u Glavnom gradu Podgorici 31. maja 2016. godine.

Projekat „Poreski karavan“ organizovan je u okviru proaktivnog pristupa Poreske uprave, usmjerenog na jačanje kapaciteta za pružanje usluga poreskim obveznicima i dvosmjerne komunikacije, a sve u cilju podsticanja dobrovoljnog poštovanja propisa od strane poreskih obveznika i unapređenja stepena poreske discipline na dugoročnom nivou.