U organizaciji Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća – Ministarstvo ekonomije, Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) i Asocijacije poslovnih žena Crne Gore, a uz podršku Ministarstva finansija i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, danas je u hotelu Podgorica održan okrugli sto Nove perspektive razvoja ženskog preduzetništva – biznis bez granica i barijera.

Uz podsticanje dijaloga između javnog i privatnog sektora, namjera organizatora bila je da ovim događajem omoguće razmjenu mišljenja i poslovne prakse, te pomognu u identifikovanju izazova, problema i predloga za eliminisanje biznis barijera sa kojima se žene preduzetnice u svom radu suočavaju na nacionalnom, a posebno lokalnom nivou.

U okviru ceremonije otvaranja, učesnicima konferencije obratili su se direktor Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća - Ministarstvo ekonomije Aleksandar Pavićević, generalni sekretar UPCG Suzana Radulović, predsjednica Asocijacije poslovnih žena Crne Gore Ljubica Kostić Bukarica, načelnica Direkcije za unapređenje poslovnog ambijenta – Ministarstvo finansija Jelena Jovetić i analitičar u UNDP (Policy & Human Development) Tomica Paović.

Direktor Direkcije za razvoj MSP Aleksandar Pavićević je ukazao na pozitivan trend rasta MSP u Crnoj Gori poslednjih godina što potvrđuje i broj od 23.303 MSP u 2014. god., što je za 29,1% više u odnosu na 2011. godinu. On je istakao: „Stalno se suočavamo sa činjenicom da žene mnogo manje od muškaraca učestvuju u preduzetništvu, da se mnogo teže odlučuju za to, mada im ne nedostaje ni vještine, ni znanja, ni nivo obrazovanja. U Crnoj Gori je svega 9,6 odsto preduzeća u vlasništvu žena. Institucionalni okvir poslednjih godina značajno se razvio kroz unapređivanje različitih institucija nadležnih za regulisanje poslovnog okruženja ili samog preduzetništva i poslovanja, koje pružaju različite oblike podrške ili integrišu mjere i politike vezane za preduzetništvo u druge oblasti podsticanja razvoja. Takođe usvojena Strategija razvoja ženskog preduzetništva za period 2015-2020, kojom koordinira Direkcija za razvoj MSP definiše mjere i aktivnosti za dalje inicijative i razvoj. Kroz već uspostavljene mehanizme Crna Gora ima sve preduslove da stvori preduzetničku atmosferu za žene.“

Generalni sekretar UPCG Suzana Radulović je pozvala privrednice - učesnice događaja da se uključe u kampanju „Bez barijera. Da posao ne stoji!“ i aktivno doprinesu najavljenim procesima i aktivnostima Vlade i lokalnih samouprava po pitanju kreiranja podsticajnog poslovnog okruženja koje će omogućiti da uz manje opterećenja, a još više uspjeha i dobrih poslovnih rezultata, razvijaju postojeći biznis i pokrenu start up. Ona je podsjetila da će UPCG, kao jedan od partnera u sprovođenju ove kampanje, i u narednom periodu biti snažna podrška, zastupnik i zaštitnik poslovnih interesa privrednih subjekata, a naročito žena preduzetnica. Podsjećajući da pametan, održiv i uključiv rast čine tri prioriteta na kojima počiva Strategija Evropa 2020, Radulović je naglasila: „Crnu Goru, kao zemlju kandidata za članstvo u EU, ovi prioriteti dodatno obavezuju i s aspekta buduće podrške razvoja ženskog biznisa. Predlozi i sugestije preduzetnica koji po tom pitanju svakodnevno stižu na adresu UPCG su brojni, a između ostalog uključuju: uvođenje poreskih olakšica, podsticajnih mjera na nivou opština i ženskih kreditnih linija kod komercijalnih banaka, dodjelu grantova, osnivanje ženskih biznis inkubatora, stvaranje boljih uslova za obezbjeđenje kolektivne brige o djeci u vrtićima i školama.“

Predsjednica Asocijacije poslovnih žena Crne Gore Ljubica Kostić Bukarica je upoznala prisutne sa brojnim aktivnostima koje je ovo udruženje realizovalo proteklih godina, a koje su krunisane članstvom Asocijacije u AFFAEMME (Udruženje poslovnih žena Mediterana) i Svjetsku asocijaciju poslovnih žena FCEM. Ukazujući na probleme s kojima se preduzetnice u radu svakodnevno srijeću, ona je posebno naglasila da je za razvoj ženskog biznisa prije svega potrebna bolja institucionalna podrška. Zakonski okvir postoji, ali se zakoni ne sporovode u dovoljnoj meri. Vjerujem da smo izradom i usvajanjem Strategije razvoja ženskog preduzetništva napravili jedan veliki korak napred na tom planu.” Kostić Bukarica je UNDP-ju i Ministarstvu finansija, kao nosiocima projekta ,,Bez barijera. Da posao ne stoji“, zahvalila na prepoznavanju značaja pokretanja širokog javnog dijaloga čiji je cilj identifikovanje i eliminisanje biznis barijera u javnoj upravi sa posebnim fokusom na lokalni nivo.

Jelena Jovetić, načelnica Direkcije za unapređenje poslovnog ambijenta u Ministarstvu finansija, objasnila je da institucija iz koje dolazi realizuje kontinuirane aktivnosti na unaprjeđenju poslovnog ambijenta i navela: “U ovom segmentu nastojimo da poslovno okruženje bude naklonjeno realizaciji biznis ideja, a državna administracija servis sa jasnim i brzim procedurama. U tom smislu je i pokrenuta kampanja „Bez barijera. Da posao ne stoji!“ kao dio projekta “Uprava po mjeri građana i biznisa”. Projekat je dio partnerstva sa Kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Crnoj Gori, uz podršku Ambasade Velike Britanije u Crnoj Gori. U cilju modernizacije administrativnih usluga kroz uvođenje elektronskih servisa, kao i efikasnijeg djelovanja javnog sektora, realizovanje poslovnih aktivnosti biće lakše za sve učesnike u biznis okruženju.” Jovetić je uputila poziv učesnicama okruglog stola da iz svog ugla, a shodno sopstvenom iskustvu, daju sugestije u okviru pokrenute kampanje, a zatim pomognu kreiranju jednostavnijih procedura za razvoj biznisa u Crnoj Gori.

Savjetnik za politike razvoja u UNDP Tomica Paović je kazao da je u okviru projekta „Uprava pomjeri građana i biznisa“ (čiji je UNDP jedan od nosioca) uspostavljena online platforma “www.bezbarijera.me” u okviru koje građani, poslovna i akademska zajednica, nevladine organizacije i ukupna zainteresovana javnost mogu ukazati na probleme sa kojima se srijeću u poslovanju. On je istakao da je svrha projekta da se pokrene javni dijalog putem kojeg će “zainteresovana javnost: 1) ukazati na pretjeranu regulaciju i nepotrebno komplikovane i dugotrajne procedure u državnoj i lokalnoj administraciji koje otežavaju pristup javnim servisima za građane i nanose nepotrebne troškove privrednim subjektima, i 2) predložiti načine za unapređenje kvaliteta, efikasnosti i dostupnosti javnih usluga i stvaranje boljeg i stimulativnijeg poslovnog ambijenta.” Paović je kazao da je interesovanje za kampanju koja je počela prije mjesec dana značajno – online platform bilježi 874 posjeta, trenutno ima 230 korisnika i 293 sesije, a najveći broj inputa je dobijen iz Podgorice (skoro 50%).

U nastavku skupa, zaključen je Sporazum o saradnji između Glavnog grada Podgorice i Asocijacije poslovnih žena Crne Gore. Sporazum su potpisali Vladimir Rajčić, šef Biroa Glavnog grada za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici i Ljubica Kostić Bukarica, predsjednica Asocijacije.

Radni dio okruglog stola činili su paneli "Biznis okruženje za žensko preduzetništvo" i "Doprinos lokalnih samouprava razvoju ženskog preduzetništva – stanje i perspektive” u kojima su obrađivane teme koje se odnose na Strategiju razvoja ženskog preduzetništva 2015-2020, implementaciju kampanje ”Bez barijera. Da posao ne stoji!” i planove Vlade po tom osnovu, kao i rad lokalnih samouprava s aspekta konkretnih oblika podrške ženama preduzetnicama. Izlaganja su imali predstavnice Direkcije za razvoj MSP i UPCG, kao i zvaničnici opšina Kolašin i Tivat. Uslijedio je otvoreni forum u kojem su učesnice skupa – uspješne preduzetnice iz sva tri regiona Crne Gore upoznale prisutne sa problemima s kojima se srijeću u redovnom poslovanju, a od značaja su za ukupan razvoj ženskog preduzetništva u našoj zemlji.

Uz organizatore i paneliste, učesnici konferencije u hotelu "Podgorica" bili su i predstavnici Investiciono razvojnog fonda Crne Gore, Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Poreske uprave, Uprave za inspekcijske poslove, Američke ambasade u Podgorici, Udruženja preduzetnica Crne Gore, kao i žene preduzetnice i predstavnici crnogorskih medija.