Povodom najave o mogućem povećanju cijene električne energije za mala i srednja preduzeća, Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) snažno apeluje na nadležnu Agenciju i institucije da se prilikom eventualnog kreiranja, promjene i uspostavljanja novih cijena električne energije, s njihove strane, u najmanju ruku, mora očekivati postojanje senzibiliteta za stanje i snagu pojedinih kategorija malih i srednjih preduzeća koja posluju u Crnoj Gori.

Na deklarativnom nivou, svjedoci smo zalaganja za politike podsticanja i unapređenja konkurentnosti crnogorskih preduzeća. Međutim, kad pređemo na plan konkretnih mjera podrške, serviraju nam se ovakva i slična opterećenja, iako je poznato da su cijene električne energije u Crnoj Gori najviše u regionu. Istovremeno, bilježi se kontinuirano otežavanje poslovanja kroz očigledan rast troškova, bez i najmanje najave rasterećenja u bilo kojem segmentu.

Takođe, najavljeno povećanje cijene električne energije za mala i srednja preduzeća ne ide u prilog stimulisanju kreiranja i rasta postojećih proizvodnih preduzeća koja su, ne treba podsjećati, od izuzetnog značaja za crnogorsku ekonomiju, a čiji operativni troškovi, profitabilnost i, u krajnjem, sposobnost za širenje i otvaranje radnih mjesta, u velikoj mjeri zavise upravo od proizvodnih inputa – a visina električne energije je i te kako značajan input.

Ukoliko se navedenom doda činjenica da u Crnoj Gori ne postoje dovoljno efikasne podsticajne mjere i subvencije za korištenje alternativnih izvora energije, može se zaključiti da nekoherentno i nekonzistentno donošenje različitih odluka i mjera od strane državnih i nezavisnih institucija nikako ne idu u prilog jačanju privrede i ekonomskom rastu.