Skupština Opštine (SO) Tivat je na sjednici od 7. juna 2016. godine, na osnovu zaključaka ranije održanog sastanka sa privrednicima iz te opštine, donijela dvije odluke koje govore u prilog podrške razvoju poslovnog ambijenta i eliminisanja biznis barijera na lokalnom nivou.

Konkretno, u pitanju su:

- Odluka o izmjenama i dopuni odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta,

- Zaključak o umanjenju iznosa lokalnih komunalnih taksi u Opštini Tivat.

Navedene odluke lokalna samouprava Tivta pravovremeno je dostavila na uvid Uniji poslodavaca Crne Gore (UPCG), što je dodatna potvrda kvalitetne saradnje i partnerskog odnosa ove opštine u odnosu na UPCG.

Sadržaj odluka SO Tivat dostupan je za preuzimanje u dokumentima u prilogu (download).

UPCG podsjeća da je usvajanju odluka prethodio sastanak sa privrednicima koji je Opština Tivat organizovala 27. maja 2016. godine, pod nazivom "Podsticanje poslovnog ambijenta i uklanjanje biznis barijera u opštini Tivat", a uz učešće predsjednice dr Snežane Matijević, sekretara opštinskih sekretarijata, kao i predstavnika UPCG, Investiciono razvojnog fonda (IRF) i Udruženja privrednika Tivta.

Sastanak sa privrednicima opštine Tivat
Sastanak sa privrednicima Tivta. Photo credit: web sajt Opstine Tivat

Događaj je obilježilo prisustvo velikog broja poslodavaca i njihova otvorena, konstruktivna diskusija sa predstavnicima lokalne uprave, UPCG, IRF i lokalnog Udruženja privrednika.

Predsjednica dr Matijević je najavila da će dalji rad Opštine Tivat karakterisati transparentnost, a da će skupovi poput ovog biti organizovani redovno, s ciljem razvoja malih i srednjih preduzeća kao strateškog opredjeljenja opštine.

Menadžer opštine Tivat Zoran Petranović je najavio da će na predstojećoj sjednici SO (7. jun) biti predloženo smanjenje opštinskih taksi od 50 odsto za objeke koji izlaze na javne površine i puteve i izvođenje muzičkog programa, kao i da će se opština zalagati za ukidanje komunalnih taksi za privrednike i stimulaciju izgradnje objekata za proizvodnju. Osim informacije o produženom radnom vremenu opštinskih službi srijedom, on je učesnike upoznao sa predloženim paketom mjera koji, između ostalog, uključuje otvaranje kancelarije za privrednike i opštinskog tima za saradnju sa privrednicima. Takođe, predložio je formiranje „bijele liste“ poreskih obveznika, uvođenje olakšica za privrednike koji uredno plaćaju porez, kao i formiranje odbora privrednika koji bi, u saradnji sa opštinom, davao predloge za kapitalni budžet opštine.

Predstavnica UPCG Zvezdana Oluić održala je prezentaciju o biznis barijerama na nacionalnom i lokalnom nivou. Ona je kazala da ohrabruje izjava predsjednice opštine koja se zalaže za transparentnost rada lokalne uprave, te istakla da najavljene aktivnosti potvrđuju strateški pristup opštine u odnosu na pitanja daljeg unapređenja poslovnog ambijenta. To ukazuje na postojanje veoma kvalitetne saradnje sa biznis zajednicom, što je primjer koji treba da slijede i druge jedinice lokalne samouprave u zemlji.