+382 (0)20 209 250 | ENG

Održana sjednica Upravnog odbora UPCG povodom Nacrta zakona o radu

Vijesti 19/09/2017
Održana sjednica Upravnog odbora UPCG povodom Nacrta zakona o radu

Povodom Nacrta Zakona o strancima, te javne rasprave o Nacrtu Zakona o radu, Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) je organizovala proširenu sjednicu Upravnog odbora (UO) UPCG kojom je predsjedavala Svetlana Vuksanović, predsjednica UPCG.

Na poziv UPCG, sjednici UO prisustvovao je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić i njegovi saradnici – direktorica Direktorata za tržište rada Edina Dešić, direktor Direktorata za rad Zoran Ratković, kao i prof. dr Vesna Simović Zvicer koja je koordinirala Radnom grupom za izradu Zakona o radu.

U svom uvodnom izlaganju, predsjednica UPCG Svetlana Vuksanović je istakla da je UPCG, kroz stručan i odgovoran rad svojih predstavnika u radnoj grupi, u protekle dvije godine bila apsolutno posvećena radu koji je imao za cilj kreiranje kvalitetnih rješenja zakonskog teksta koja će ispuniti očekivanja i biti od interesa i za radnike i poslodavace.

Obraćajujći se UO UPCG, ministar Kemal Purišić je kazao da je saradnja članova radne grupe u toku izrade Nacrta zakona o radu bila vrlo konstruktivna, da su određeni izazovi i sporna pitanja rješavana u značajnoj mjeri konsenzusom, te da je za ovu fazu pregovora napravljen dosta dobar kompromis u smislu usvajanja manje-više usaglašenih, održivih rješenja sadržanih u predmetnom zakonskom tekstu. Ministar je najavio da će u okviru javne rasprave koja je u toku održati sastanak i sa predstavnicima sindikata. Takođe, zahvalio se svima koji su dostavili svoje komentare i sugestije na Nacrt zakona i pozvao one koji to nisu uradili da do kraja javne rasprave dostave svoje argumentovane predloge. Ministar je upoznao prisutne da ce Radna grupa, po okončanju javne rasprave razmatrati sve pristigle sugestije, da će se nakon toga dorađeni tekst Nacrta uputiti Evropskoj komisiji i razmatrati na sjednici Socijalnog savjeta Crne Gore i Vlade.

U nastavku rada uslijedila je prezentacija prof. dr Vesne Simović Zvicer koja je članove UO UPCG upoznala sa glavnim novinama Nacrta zakona o radu, a potom odgovarala na njihova pitanja.

Članovi UO UPCG su konstatovali da, pored napretka i dobrih rješenja, predmetni Nacrt zakona sadrži i određene odredbe koje ne podržavaju održivost i razvoj biznisa, ne doprinose suzbijanju sive ekonomije i rada na crno, ostavljaju prostor za zloupotrebu bolovanja, te dovode u pitanje mogućnost obezbjeđenja suštinske zaštite i zaposlenih i poslodavaca. Među takvim predloženim rješenjima najveću pažnju privrednika pobudile su norme koje se odnose na obavezu uvođenja akta o sistematizaciji za sve poslodavce, bez obzira na broj zaposlenih, minuli rad kao osnov uvećanja zarade za ukupni radni staž, prestanak radnog odnosa po sili zakona-odnosno neprihvatanje predloga UPCG da se kao takav osnov propiše i ispunjenje uslova za ostvarivanje prava na penziju sa 40 godina efektivnog radnog staža, status agencija za privremeno ustupanje zaposlenih itd.

Budite u toku sa aktivnostima UPCG.

Prijavite se za newsletter.