U prostorijama Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) održan je konstitutivni sastanak Komisije za konkurentnost UPCG. Na sastanku kojim je predsjedavao predsjednik Komisije prof. dr Andjelko Lojpur, učestvovali su članovi Komisije: prof. dr Milan Perović, Mr Omer Markišić, Radovan Orlandić, i generalni sekretar Unije Budimir Raičković.

Na dnevnom redu sastanka bila su pitanja programske orijentacije i planiranih aktivnosti Unijine Komisije za konkurentnost crnogorske privrede.

Ocjenom o slabo razvijenoj privredi i privatnom sektoru koji sporo preuzima teret ukupnog privrednog razvoja, Komisija UPCG je iskazala potrebu pokretanja niza aktivnosti s ciljem osmišljavanja nacionalne strategije kojom će problem konkuretnosti biti rangiran kao pitanje od primarnog interesa Crne Gore. Naime, zaključak je Komisije, strategiju privrednog razvoja Crna Gora mora definisati na mnogo kvalitetniji način, i na osnovu toga precizirati svoje konkurentske mogućnosti upoređujući ih sa svojim bližim i daljim okruženjem. Takođe, u skladu s Unijinom Deklaracijom o konkurentnosti crnogorske privrede i predlogom o formiranju Nacionalnog Vijeća za konkurentnost, Komisija je iskazala potrebu za povezivanjem vodećih institucija Republike Crne Gore: Vlade Republike Crne Gore, crnogorskog Saveza sindikata, Privredne komore, Univerziteta i Unije poslodavaca. Njihovim zajedničkim pristupom rješenju pitanja konkurentnosti, uticalo bi se na podsticanje dijaloga privatnog i javnog sektora, podizanje stepena svijesti i znanja o značaju konkurentnosti, rada na postizanju konsenzusa o glavnim ekonomskim pitanjima sa kojima se suočava Crna Gora, uočavanju prednosti i nedostataka crnogorske privrede, davanju preporuka i praćenje politike i mjera koje će doprinijeti poboljšanju produktivnosti-konkurentnosti Crne Gore.

Na sastanku, Komisija je razmatrala i druge aspekte svog djelovanja u okruženju, a koje se tiču edukacije menadžmenta, poslodavaca, organizacije okruglih stolova i ostalih aktivnosti Unije koje prate strategiju unapređenja nacionalne konkurentnosti.