Usvajanje Predloga zakona o izmjenama zakona o radu u parlamentu dovelo bi do pravne nesigurnosti zaposlenih i poslodavaca, jer taj pravni akt nema dodirnih tačaka sa Zakonom o upravnom postupku, ocijenjenjeno je na konferenciji za medije koju su organizovali UPCG, USSCG i SSCG, socijalni partneri - članovi Socijalnog savjeta Crne Gore.

Na događaju održanom u PR Centru istaknuto je da sjednica članova Socijalnog savjeta, kojeg čine predstavnici Vlade, Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), Saveza sindikata Crne Gore (SSCG) i Unije slobodnih sindikata (USSCG), iako zakazana juče, nije održana zbog nedolaska većine predstavnika Vlade.

Generalna sekretarka UPCG, Suzana Radulović, kazala je da Zakon o radu i Zakon o upravnom postupku „apsolutno nemaju dodirnih tačaka“.

„Ti zakoni potpuno imaju različit predmet i različitu materiju“, rekla je Radulović u PR Centru.

Stav UPCG je, kako je pojasnila, da Zakon o radu uređuje međusobne odnose poslodavca i zaposlenog proistekle iz radnog odnosa zasnovanog ugovorom o radu.

„To podrazumijeva obuhvat prava i obaveze obje ugovorene strane, kao i način i postupak njihovog ostvarivanja, te da nema nijedan element upravnog postupka“, istakla je Radulović.

Ona je upozorila da će, ukoliko Zakon bude usvojen u parlamentu, doći do „ogromne pravne nesigurnosti i nestabilnosti kako zaposlenih, tako i poslodavaca“.

Po sporovima iz radnog odnosa, kako je kazala, primjenjuje se parnični postupak.

„Zakon o parničnom postupku ne poznaje rok u kome se može pokrenuti postupak. Ta situacija bi dovela do ogromne pravne nesigurnosti i na jednoj i na drugoj strani“, istakla je Radulović.

Predsjednica UPCG, Svetlana Vuksanović, podsjetila je da je ta asocijacija od trenutka kada je saznala da je prijedlog izmjena zakona Vlada usvojila, pokušala da ukaže Ministarsvu rada i socijalnog staranja na, kako je navela, njegovu neosnovanost.

„Od tada pa do danas, pisanim putem i argumentovano smo se obraćali više puta resornom Ministarstvu, predsjedniku parlamenta i predsjedniku nadležnog parlamentarnog odbora i predsjedniku Vlade“, rekla je Vukasanović.

Svu prepisku, kako je dodala, pratilo je ukazivanje na neosnovanost izmjena, ali i na njhove negativne posljedice.

„U ovom momentu postavlja se pitanje – da li je moguće da niko nije ušao u suštinu izmjena ovog zakona, a posebno nas zabrinjava lakoća i površnost prilikom razmatranja zakonskih rješenja“, istakla je Vuksanović.

Prema njenim riječima, prošle sedmicie, prilikom rasprave u parlamentu, diskutovano je da je riječ o tehničkim izmjenama i usaglašavanju sa Zakonom o upravnom postupku, koje nemaju uticaja na budžet.

„Zato smo smatrali veoma važnim da ovo pitanje razmotrimo na sjednici Socijalnog savjeta, koja je bila zakazana za juče, kako bi još jednom ukazali na štetnost usvajanja izmjena, ali, nažalost, zbog nedolaska većine predstavnika Vlade, ta sjednica nije održana“, navela je Vuksanović.

Generalni sekretar USSCG, Srđa Keković, kazao je da više od pola godine nije bila održana sjednica Socijalnog savjeta.

„Upravo u trenutku kada smo uspjeli da ispregovaramo deset tačaka dnevnog reda, i to smo napravili izuzetke za mnoge, doživjeli smo situaciju da većina predstavnika Vlade Crne Gore se nije pojavila na zakazanu sjednicu koja je dugo pripremana i dogovarana, što nas najblaže rečeno dovodi u zabrinutost i strah da predstavnici Vlade bojkotuju rad Socijalnog savjeta“, rekao je Keković.

On je apelovao na predstavnike Vlade da omoguće djelovanje Socijalnom savjetu i da ne urušavaju socijalni dijalog koji je, kako je istakao, u odnosu na države u regionu bio na zavidnom nivou.

Zamjenik generalnog sekretara USSCG, Vladimir Pavićević smatra da pojedini predstavnici Vlade neodgovorno shvataju funkciju u Socijalnom savjetu, i svojim ponašanjem u radnim grupama, kako je kazao, ne daju doprinos socijalnom dijalogu.

„Taj stepen arogancije je nešto što ne smije biti dopustivo u daljem radu Socijalnog savjeta“, poručio je Pavićević.

Predstavnik SSCG, Radomir Milić, kazao je da je neprijatno iznenađen odsustvom predstavnika Vlade na sjednici Socijalnog savjeta.

„Bez socijalnog dijaloga i saradnje svih učesnika ne možemo dobiti dobre rezultate“, poručio je Milić.

Na pitanje novinara koji će biti naredni koraci članova Socijalnog savjeta ukoliko predložene izmjene Zakona o radu budu usvojene u parlamentu, Radulović je kazala da više nemaju načina da reaguju ukoliko taj akt bude usvojen.

„Iscrpili smo sve adute. Danas smo još jednom uputili obrazloženje svim poslaničkim klubovima u parlamentu. Pribavili smo mišljenje eksperata iz radnog prava i upravnog postupka“, navela je Radulović.

Upitan na čiju podršku iz Vlade očekuju u radu Socijalnog savjeta, Keković je rekao da se prvi put dešava da su sa jedne strane socijalni partneri a sa druge strane predstavnci Vlade.

„Sve je to počelo od rada u radnim grupama gdje smo bojkotovani, gdje nam se nameće arogancija. Ovo je upozorenje Vladi da ona svoje predstavnike upozori da takav odnos nije u duhu dobrog socijalnog dijaloga“, istakao je Keković.

Izvor: PR Centar