Regionalna delegacija predstavnika poslodavačkih organizacija, predvođena od strane Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), boravila je u četvorodnevnoj studijskoj posjeti Briselu. Posjeta je organizovana u okviru projekta "Jači socijalni dijalog u zemljama Zapadnog Balkana" koji je finansiran od strane Evropske unije, a čiji je lider u implementaciji UPCG.

Navedena projektna aktivnost imala je za cilj jačanje kapaciteta socijalnih partnera, kao i njihovo bliže upoznavanje sa evropskim socijalnim dijalogom, procesom pristupanja u EU i institucijama Evropske unije.

Uz predsjednicu Svetlanu Vuksanović i članove projektnog tima UPCG Mirzu Mulešković i Tanju Ražnatović kao i predstavnika firme Put-Gross iz Bijelog Polja, regionalnu delegaciju činili su i projektni partneri - predstavnici poslodavačkih organizacija iz Albanije, Makedonije, Srbije, Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Za vrijeme boravka u Briselu, organizovan je niz sastanaka sa evropskim zvaničnicima. Tokom susreta sa Jean-Eric Paqueom, direktorom za Zapadni Balkan pri Generalnom direktoratu Evropske komisije (EK) za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, učesnici delegacije upoznati su sa ostvarenim napretkom pojedinih zemalja u procesu integracija, kao i prioritetnim oblastima koje je u cilju bržeg pristupanja EU neophodno dalje jačati. Održani su i sastanci sa predstavnicima Evropske Komisije – šefom Sektora za civilno društvo i socijalnu i teritorijalnu saradnju u Direktoratu EK za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Nikolom Bertolinijem i program menadžerom u ovom Direktoratu Bo Capermanom, sa kojima je razgovarano o mogućnostima finansiranja aktivnosti namijenjenih jačanju socijalnog dijaloga u zemljama regiona. Uslijedili su susreti sa Danny Scheerlinckom, predstavnikom Direktorata EK za zapošljavanje, socijalnu politiku i inkluziju, te predstavnicima Businesseurope (Evropsko udruženje poslodavačkih organizacija), i poslodavačkih organizacija Poljske i Njemačke, a na temu evropskog socijalnog dijaloga i njegovog funkcionisanja iz ugla EK i ugla poslodavaca.

Misija Crne Gore u EU
Misija Crne Gore u EU

Na marginama posjete, upriličen je sastanak predsjednice UPCG Svetlane Vuksanović i šefa stalne misije Crne Gore pri EU Ambasadora Ivana Lekovića, uz učešće njihovih saradnika. Razgovarano je ostvarenom napretku Crne Gore u procesu EU integracija, značaju pravovremenog, adekvatnog informisanja privrednika o tom procesu, kao i mogućnostima za dodatnu edukaciju čiji je cilj lakše i uspješnije prilagođavanje privrednika EU regulativi i uslovima poslovanja na evropskom tržištu.

Prema ocjeni članova regionalne delegacije, studijska posjeta Briselu i ukupno učešće poslodavačkih organizacija u projektu "Jači socijalni dijalog u zemljama Zapadnog Balkana", značajno će doprinijeti daljem razvoju socijalnog dijaloga (na nacionalnom i lokalnom nivou), kao i realizaciji aktivnosti koje će u ovim zemljama biti sprovođene u okviru procesa pridruživanja EU.