Predstavnici Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) prisustvovali su završnoj konferenciji dvogodišnjeg projekta CEELAB koja je održana u Budimpešti, s ciljem prezentacije ostvarenih rezultata i sagladavanja mogućnosti za dalji razvoj i unapređenje regionalne saradnje. Takođe, konferencija je bila dobra prilika da se predstave Izvještaji o socijalnom dijalogu i reformi tržišta rada u toku trajanja globalne ekonomske krize u zemljama Centralne i Istočne Evrope.

Implementatori projekta CEELAB su mađarska poslodavačka organizacija Bussiness Hungary (nosilac projekta) i partneri: UPCG, Unija poslodavaca Slovenije (ZDS), Pravni fakulteti iz Budimpešte (ELTE) i Rijeke (PRAVRI).

Uvodnim izlaganjima, učesnicima su se obratili domaćin i profesor Pravnog fakulteta u Budimpešti, koji su ujedno i istraživači na projektu, te predstavnici međunarodnih organizacija – Marcus Pilgrim, direktor regionalne kancelarije Međunarodne organizacija rada za centralnu i istočnu Evropu i Maksim Čeruti, direktor kancelarije za socijalna pitanja u Bussiness Europe. Nakon uvodnih obraćanja i prezentacije Izvještaja, uslijedila je panel diskusija na temu „Budućnost socijalnog dijaloga u zemljama Centralne i Istočne Evrope. Uz savjetnika za pravna pitanja i socijalni dijalog u UPCG Filipa Lazovića, učesnici panela bili su i: Maja Šoba Tovšak (ZDS), Biserka Sladović (Hrvatska udruga poslodavaca), Balant Adrienn (Konfederacija poslodavaca Mađarske) i Alin Stoica (Poslodavačko udruženje Concordia iz Rumunije).

Ovaj dvogodišnji projekat rezultirao je Izvještajima o uticaju globalne ekonomske krize na socijalne partnere u zemljama Zapadne i Istočne Evrope, kao i na njihove aktivnosti u procesu reformisanja tržišta rada. Takođe, svaka od država koja je imala predstavnika na projektu dobila je svoj nacionalni izvještaj koji je rezultat istraživanja projektnih partnera sa Katedre za radno pravo Pravnog fakulteta u Budimpešti.