Na svečanoj ceremoniji koju je Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) organizovala u hotelu “Hilton” u Podgorici, preduzećima iz Crne Gore dodijeljene su „UPCG nagrade za društveno odgovorno poslovanje (DOP)“ za 2016. godinu. Ovim činom, UPCG je nastavila praksu koju započela prije dvije godine, a kojom ima za cilj da u javnosti promoviše primjere dobre prakse društveno-odgovornog poslovanja u Crnoj Gori, kao i preduzeća koja takvu praksu osmišljavaju i primjenjuju.

Uvodnim izlaganjem, ceremoniju dodjele “UPCG nagrada za DOP” svečano je otvorila predsjednica UPCG Svetlana Vuksanović, ističući da su preduzeća prije svega dio društva i da javnost od njih očekuje da preuzmu punu odgovornost za aktivnosti koje nadilaze sferu isključivo ekonomskih interesa i stvaranja profita. Predsjednica UPCG naglasila je da su dobitnici UPCG nagrada za DOP upravo kompanije koje znaju da je DOP jedan od ključnih pokretača njihovog rasta, a ostvareni uspjeh neodvojivi dio razvoja zajednice u kojoj posluju.

Svečanom ceremonijom dodjele „Nagrada za DOP“ za 2016. godinu, UPCG se pridružuje obilježavanju Globalne nedjelje preduzetništva (GEW) koja je u toku, kao i obilježavanju Dana ženskog preduzetništva (WED) koji se ovog petka, 18. novembra slavi u cijelom svijetu.

“U to ime, obavještavam vas da upravo danas, na ovom posebnom događaju, UPCG pokreće javnu inicijativu za proglašenje 2017. godine za godinu preduzetništva u Crnoj Gori(…)Jedan od važnih koraka u tom pravcu je i Svjetski kongres preduzetnika koji će biti održan u oktobru naredne godine, u organizaciji Međunarodnog ekonomskog foruma Perspektive čiji će nacionalni partner za CG, prema najavama, biti upravo UPCG“, istakla je Vuksanović.

Na današnjem događaju UPCG, dodijeljene su nagrade za mala, srednja i velika preduzeća, i to u kategorijama: (1) Briga za zaposlene, (2) Briga za životnu sredinu, (3) Briga za zajednicu. Preduzeću koje je po sve tri kategorije najbolje inkorporiralo DOP u svoje poslovanje, dodijeljena je Glavna nagrada. Osim navedenih nagrada, uručeno je i Priznanje za napore uložene u inkorporiranje principa DO u poslovanje kao i Priznanje za društveno odgovornu medijsku kampanju. Glavni kriterijumi na osnovu kojih su dodjeljivane nagrade UPCG su održivost, inovativnost i ostvareni uticaj na sve uključene strane.

Dodjeli nagrada po oblastima prethodila su kratka uvodna izlaganja Eleonore Albijanić, eksperta za DOP, Ane Rašović, nacionlanog projekt koordinatora Međunarodne organizacije rada i Marije Jovović, PR menadžera Ministarstva prosvjete.

Za najdosljedniju primjenu politika DOP-a u svom poslovanju, nagrađena je SAVA MONTENEGRO kojoj je dodijeljena Glavna nagrada za 2016. godinuza poslovanje u sve tri navedene kategorije. Direktoru prodaje Sava Montenegro, Zoranu Saviću, nagradu je uručila Svetlana Vuksanović, predsjednica UPCG.

U oblasti “Briga za zaposlene” za 2016. godinu, nagradu u kategoriji veliko preduzeće dobila je HG BUDVANSKA RIVIJERA. Sekretaru društva, Jovu Đuraševiću, nagradu je uručio Miomir M. Mugoša, direktor Poreske uprave Crne Gore. U kategoriji srednje preduzeće, nagrada je dodijeljena kompaniji MONTENOMAKS LOGISTICS & CONTROL, a izvršnom direktoru kompanije Radovanu Raduloviću nagradu je uručio Srđa Keković, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore. Ravnopravne nagrade u kategoriji mala preduzeća dodijeljene su preduzećima MITROVIĆ CO i YELLOW EVENT SERVICE. Aniti Mitrović MIlić, izvršnoj direktorici MItrović Co nagradu je uručio Aleksandar Pavićević, direktor Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća, dok je Ljubica Kostić Bukarica, predsjednica Asocijacije poslovnih žena Crne Gore uručila nagradu Korneliji Nagy, izvršnoj direktorici Yellow Event Service.

U oblasti “Briga za životnu sredinu” za 2016. godinu, dodijeljene su dvije ravnopravne nagrade u kategoriji velika preduzeća, kompanijama TELENOR i CRNOGORSKI ELEKTROPRENOSNI SISTEM. Nataši Đurđić, menadžeru Telenor fondacije i Nadi Pavićević, PR menadžeru Crnogorskog elektroprenosnog sistema, nagrade je uručila državna sekretarka Ministartsva održivog razvoja i turizma, Daliborka Pejović.

U oblasti “Briga za zajednicu” za 2016. godinu, ravnopravni dobitnici nagrada u kategoriji veliko preduzeće su SOCIETE GENERALE BANKA MONTENEGRO i CRNOGORSKI TELEKOM. Predsjedniku Borda direktora Societe Generale banke, Miloradu Katniću i Marku Stojoviću, direktoru za korporativnu strategiju i komunikaciju Crnogorskog telekoma, nagrade je uručio Slavoljub Stijepović, gradonačenik Podgorice. Stijepović je uručio nagradu i Nikoli Špadijeru, direktoru Sektora za poslovanje sa fizičkim licima HIPOTEKARNE BANKE , koja je dobitnik nagrade u kategoriji srednja preduzeća. U kategoriji srednja preduzeća dobitnici nagrada su i kompanije HBC COCA COLA i CEROVO. Jovani Tufegđić, menadžeru za eksterne kominikacije HBC Coca Cola i Eminu Durakoviću, izvršnom menadžeru Cerova, nagrade je uručio Zoran Srzentić, predsjednik opštine Bar. U kategoriji mala preduzeća nagradu u oblasti “briga za zajednicu” dobilo je preduzeće MONTENEGRO UP CONSULTING. Zamjeniku direktora, Olji Koćalo, nagradu je uručio predsjednik opštine Pljevlja, Mirko Đačić.

Dobitnik Priznanja za napore uložene u inkorporiranje principa DO u poslovanje za 2016. godinu je kompanija HEMOMONT, dok je Priznanje za DO medijsku kampanju „Lijepa si - Moja kosa, tvoja snaga“ pripalo RADIO TELEVIZIJI CRNE GORE. Izvršnoj direktorici Hemomonta, Snežani Perović i Vanji Šipovac, direktoru marketinga RTCG, priznanja je uručila generalni sekretar UPCG Suzana Radulović.

Javni konkurs za „UPCG nagradu za DOP“ za 2016. godinu bio je otvoren od 10. avgusta do 30. septembra, a prijave su mogle da podnesu sve kompanije registrovane u Crnoj Gori.