Svečana sjednica Skupštine Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), kojom je obilježeno 15 godina postojanja i rada UPCG, održana je danas u hotelu Hilton, u Podgorici.

Događaju održanom u okviru redovnog, godišnjeg zasijedanja Skupštine UPCG kojom predsjedava njen predsjednik g-din Ivan Mitrović, prisustvovali su delegati Skupštine UPCG, predstavnici Vlade Crne Gore, državnih institucija i organizacija, sindikata, Međunarodne organizacije rada, diplomatskog kora i poslodavačkih organizacija zemalja regiona.

Sjednicu je svečano otvorio predsjednik Skupštine UPCG Ivan Mitrović, a zatim su se delegatima i gostima prigodnim izlaganjima obratili:

  • Svetlana Vuksanović, predsjednica UPCG,
  • Duško Marković, predsjednik Vlade Crne Gore,
  • Dragan Radić, specijalista za poslodavačke aktivnosti - Kancelarija Međunarodne organizacije rada (ILO) za Centralnu i Istočnu Evropu,
  • Kemal Purišić, predsjednik Socijalnog savjeta Crne Gore.

Putem video uključenja, čestitke povodom obilježavanja ovog značajnog poslovnog jubileja, Uniji poslodavaca uputili su i:

  • Linda Kromjong, generalna sekretarka Međunarodne organizacije poslodavaca (IOE),
  • Markus Bejer (Markus Beyrer), generalni direktor Asocijacije poslodavačkih organizacija Evrope (BUSINESSEUROPE).

Foto galerija

U nastavku slijedi saopštenje preuzeto sa sajta PR Centra.

Ključni uslov za lakše zapošljavanje i stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta je razvoj infrastrukture, bez koje Crna Gora nije konkurentna, a poslodavci imaju ozbiljna ograničenja, ocijenio jepremijer, Duško Marković.

On je na svečanoj Sjednici, povodom obilježavanja 15 godina rada Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), kazao da demokratiju u Crnoj Gori ne donosi samo dijalog između političkih partija.

„Prava demokratija, koja je u intersu građanina dolazi iz ekonomije i njenih rezultata. Zbog toga želimo zajedno da radimo na unapređenju zakonodavnog okvira, kako bi se eliminisali određene barijere i nezadovoljstva“, rekao je Marković.

On je istakao da država mora da postupa odgovorno kako bi poslodavci i njihova preduzeća imali uslove da razvijaju biznise, ostavaruju veću dobit i pruže bolji život zaposlenima.

Zbog toga je, kako je kazao, neophodno da se sprovedu reforme u obrazovanju, zdravstvu, oblasti socijalne politike, a prije svega, kako je istakao, u državnoj upravi.

„Državna uprava u periodu koji slijedi mora biti efikasnija, racionalnija i dostupnija. Javna administracija je posljednjih godina više bila mjesto zastoja, nerazumijevanja i otpora idejama poslovne zajednice i pojedinaca koji se bave biznisom, nego podsticaj, ohrabrenje i servis ljudima koji dolaze sa takvim idejama“, naglasio je Marković.

Prema njegovim riječima ključni uslov za lakše zapošljavanje i stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta je razvoj infrastrukture, bez koje, kako je istakao, Crna Gora nije konkurentna, a poslodavci imaju „ozbiljna“ ograničenja.

„Zbog toga smo snažno zainteresovani da unapređujemo našu putnu infrastrukturu. Takođe smo odlučni da u ovoj godini, u saradnji sa Svjetskom bankom (SB), pokrenemo postupak kvalitetnije valorizacije crnogorskih aerodroma“, poručio je Marković.

Vlada je, kako je kazao, opredijeljena da više nema zaduživanja za potrošnju, već da se Crna Gora do 2019. zadužuje za razvoj.

„Bez razvoja nemamo šanse da ostvarimo naše ključne ciljeve. Očekujemo da ćemo 2019. biti u suficitu, bez deficita i da će javni dug početi naglo da opada“, rekao je Marković.

Predsjednica UPCG, Svetlana Vuksanović, kazala je da će ta asocijacija nastaviti procese koji nose evropsku opredjeljenost, gdje je, kako je objasnila, važno uticati na uzroke, a ne baviti se posljedicama, i u kojima će ekonomija imati primat nad politikom.

„Samo snagom zajedništva možemo graditi okruženje u kojem će poslodavci i preduzetnici bilježiti poslovne uspjehe, zapošljavati, podsticati ekonomski i socijalni razvoj, pomagati napretku i uspješnom pozicioniranju zemlje u međunarodnim okvirima“, ocijenila je Vuksanović.

Ona je istakla da su reforme u Crnoj Gori nužne i podsjetila na globalnu ekonomsku krizu koja je zahtijevala hitnu reakciju i nosila velike gubitke i troškove.

„Oni koji su uspjeli, izborili se sa posljedicama krize i danas traže samo da im se pruži prilika i stvore uslovi da daju doprinos i ubiraju dobit od ekonomskog, društvenog, kulturnog i političkog razvoja. Ni manje, ali ni više od toga“, poručila je Vuksanović.

UPCG će, kako je naglasila, „biti glasna“ u borbi za bolje uslove poslovanja, za efikasnu državu, uspješne poslodavce i zadovoljne radnike.

„Imamo pravo, a prije svega obavezu, da analiziramo, kritikujemo, zahtijevamo i predlažemo rješenja koja će pomoći regulatorima da postupaju u interesu privrede i svih nas koji stvaramo, zapošljavamo i doprinosimo ekonomskom napretku države“, saopštila je Vuksanović.

Predsjednik Skupštine UPCG, Ivan Mitrović, rekao je da će ta asocijacija i u godini jubileja nastaviti da zastupa i štiti interese poslodavaca.

„UPCG će biti odgovoran partner Vladi i sindikatu u svim aktivnostima koje vode izgradnji prosperitetne države Crne Gore i napretku svih njenih građana“, poručio je Mitrović.

Specijalista za poslodavačke aktivnosti u kancelariji Međunarodne organizacije rada (MOR) za Centralnu i Istočnu Evropu, Dragan Radić, ocijenio je da se UPCG strategijski već pozicionirala u regionu i šire, kao dobar model profesionalne i uspješne organizacije.

„Međunarodna organizacija rada vidi u Uniji primjer dobre prakse kako razvijati poslodavačju organizaciju u pravom smjeru“, istakao je Radić.

Prema njegovim riječima, u viziji UPCG je sve rečeno „uspješna privreda, uspješna Crna Gora“.

„Ako tome dodate još dostojanstven rad, onda imate vrlo ambiciozan plan za koji treba uspješno partnerstvo sa sindikatima i sa Vladom. A kako to partnerstvo ostvarujemo? Kroz socijalni dijalog“, naveo je Radić.

Zbog toga će, kako je poručio, MOR i dalje podržavati u potpunosti dostojanstveni rad u Crnoj Gori, jačati kapacitete socijalnih partnera i promovisati socijalni dijalog.

Predsjednik Socijalnog savjeta Crne Gore, Kenan Purišić, ocijenio je da dijalog između Vlade, poslodavaca i sindikata ima usmjeravajuću ulogu prilikom donošenja zakona.

„Promjene koje stvaramo u oblasti rada treba da vuku našu ekonomiju naprijed i obezbjeđuju socijalno-održivi razvoj“, istakao je Purišić.

On je kazao da UPCG ima važnu ulogu u promociji društveno odgovornog poslovanja i da , „bez zadovoljnih i uspješnih poslodavaca, nema ni zadovoljnih zaposlenih“.

Generalni direktor Asocijacije poslodavačkih organizacija Evrope (BUSINESSEUROPE), Markus Bejrer,smatra da UPCG može doprinijeti otvaranju tržišta i staranju čvršćih poslovnih veza sa ostatkom evropske porodice.

Generalna sekretarka Međunarodne organizacije poslodavaca (IOE), Linda Kromjang, ocijenila je, u video poruci, da je UPCG dala veliki doprinos ekonomskom i socijalnom napretku Crne Gore.

„Unija je zabilježila ogroman rast kao organizacija, unaprijedila usluge i danas pruža podršku i savjete svom članstvu na širok spektar tema. To je snaga povezivanja oko pitanja od interesa za sve nas“, naglasila je Kromjang.

Na svečanoj sjednici uručene su zahvalnice za doprinos razvoju i poslovanju UPCG, direktoru Montinvest-a, Dragutinu Durutoviću, izvršnom direktoru Montplan-a, Miodragu Marašu, izvršnom direktoru Nec-a, Dimitriju Rašoviću, izvršnom direktoru Mil Pop-a Nebojši Popoviću, direktoru Green House-a, Draganu Vukoviću, kao i specijalisti za poslodavačke aktivnosti u kancelariji MOR-a za Centralnu i Istočnu Evropu, Draganu Radiću.

Zahvalnice za izuzetnu saradnju i poseban doprinos razvoju i poslovanju UPCG, dobili su ambasador Crne Gore u Makedoniji, Predrag Mitrović, i prvi predsjednik UPCG i aktuelni predsjednik Skupštine Ivan Mitrović.

Prisutni na Sjednici su pogledali i kratak film o osnivanju, radu, uspjesima i ciljevima UPCG.