Na poziv Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) i Međunarodne organizacije rada (ILO), generalna sekretarka Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Suzana Radulović učestvovala je na regionalnoj konferenciji “Zapošljavanje i siva ekonomija na Zapadnom Balkanu: Regionalne perspektive za stvaranje novih i boljih radnih mjesta”, koja je održana u Sarajevu.

Događaj je organizovan u partnerstvu RCC i ILO, u okviru projekta „Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja 2 (ESAP 2)“ koji je finansiran od strane Direktorata za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju Evropske komisije.

Nakon uvodnih izlaganja zvaničnika RCC, ILO i Delegacije EU u BiH, uslijedio je radni dio konferencije na kojem su predstavljena postignuća projekta ESAP 1, te najavljeni glavni ciljevi projekta ESAP 2 kao nove faze koja će konsolidovati ostvarene rezultate, a postojeću platformu proširiti dodatnim temama iz oblasti politika zapošljavanja i socijalnih pitanja. Kroz dva panela, učesnici događaja diskutovali su o modelima rješavanja ključnih izazova koja se odnose na stvaranje novih i boljih radnih mjesta na Zapadnom Balkanu i prelasku iz neformalne u formalnu zonu poslovanja, uz naglasak na doprinosu projekta ESAP u tim procesima.

Kako je objašnjeno u prvom panelu, podaci Balkan Barometra pokazuju da više od dvije trećine građana prepoznaje nezaposlenost kao najveći problem (četvrtu godinu zaredom), kao i da je od tri mlade osobe jedna nezaposlena. Zato otvaranje novih radnih mjesta zahtijeva da se sprovode koordinirane i koherentne politike koje će omogućiti promjene, i to one koje su održive.

U okviru drugog panela, generalna sekretarka UPCG Suzana Radulović je u svom izlaganju kazala da siva ekonomija ograničava ekonomski rast i prosperitet već dugi niz godina i predstavlja jednu od najvećih biznis barijera u Crnoj Gori. Kao ključne uzroke postojanja sive ekonomije ona je izdvojila nedovoljan nivo vladavine prava, neadekvatan regulatorni okvir, nedovoljnu efikasnost i efektivnost u sprovođenju politika i zakona i relativno visoke troškove poslovanja. „Još uvijek se govori samo o posljedicama sive ekonomije, iako bi fokus trebalo staviti na uzroke njenog nastanka tj. ono što jednog poslodavca navodi da posluje u sivoj zoni. Sve dok preduzeća ostvaruju negativan bilans i bilježe rashode koji nadmašuju ostvarene prihode, ne možemo imati realan sektor koji je održiv. Stoga jedno od glavnih pitanja glasi: da li poslovni ambijet stimulativno djeluje na preduzeća ili ih tjera u neformalnu zonu?“, kazala je Radulović.

Organizatori konferencije su istakli da je neformalna ekonomija široko rasprostranjena pojava u zemljama Zapadnog Balkana, uz procjene da se nivo njene zastupljenosti kreće između 20% i 57%. Neprijavljene ekonomske aktivnosti ostvaruju negativne ekonomske i socijalne efekte i narušavaju prava i sigurnost radnika na radnom mjestu, što znači da prelazak iz neformalne u formalnu ekonomiju predstavlja imperativ za sve zemlje.

Učesnici događaja u Sarajevu bili su predstavnici ministarstva rada, javnih institucija, inspekcije rada, socijalnih partnera i civilnog društva iz zemalja Zapadnog Balkana.

Crna Gora je dio projekta ESAP 2 čiji je cilj unapređenje i jačanje regionalne saradnje u oblasti zapošljavanja i socijalnih pitanja, kroz aktivnosti kao što je izgradnja kapaciteta tripartitnih tijela, socijalnih partnera, inspekcija rada i službi za zapošljavanje u cijelom regionu, uz razmjenu iskustava i dobre prakse u podregionalnoj zajednici.