Poreska uprava u saradnji sa Privrednom komorom i Unijom poslodavaca Crne Gore održala je danas u Beranama i Bijelom Polju prve dvije u nizu planiranih tribina u okviru projekta „Poreski karavan“, koji se već treću godinu organizuje u pripremi za praćenje turističke sezone.

Na tribini su učestvovali privrednici sa teritorije Berana, a tokom prezentacije i interaktivne diskusije isti su informisani o planovima Poreske uprave za praćenje predstojeće turističke sezone, koja nije fokusirana samo na primorsku oblast već i na turističke centre u sjevernoj regiji.

Takođe, prezentovani su rezultati praćenja prethodne turističke sezone, sa posebnim osvrtom na djelatnosti i poreske obveznike kod kojih je uočen nizak stepen poreske discipline tokom postupaka inspekcijskog nadzora, a kojima će biti posvećena posebna pažnja tokom ove sezone.

Privrednici su imali mogućnost da postave konkretna pitanja vezana za nedoumice koje imaju u tumačenju poreskih propisa ili za postupanje poreskih službenika u praksi, a naglašeno je strateško opredjeljenje Poreske uprave i Vladine komisije ka suzbijanju sive ekonomije i neselektivno sankcionisanje nelegalnog poslovanja.

Poreska upravaTribine za poreske obveznike biće realizovane tokom aprila i maja po sljedećem rasporedu:
1. Pljevlja
2. Budva
3. Ulcinj
4. Bar
5. Tivat
6. Kotor
7. Herceg Novi
8. Nikšić
9. Podgorica.

Projekat „Poreski karavan“ dio je Akcionog plana Poreske uprave za praćenje ljetnje turističke sezone, a isti se organizuje u okviru proaktivnog pristupa Poreske uprave, usmjerenog na jačanje kapaciteta za pružanje usluga poreskim obveznicima i dvosmjerne komunikacije, u cilju podsticanja dobrovoljnog poštovanja propisa od strane poreskih obveznika i unapređenja stepena poreske discipline na dugoročnom nivou.

Izvor: Poreska uprava