Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) je u saradnji sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom (UPCG) organizovala drugi po redu zajednički sastanak za privrednike, posvećen obezbjeđenju dodatnih pojašnjenja po pitanju pojedinih odredbi Nacrta Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, kao i primjene ostalih poreskih propisa u poslovnoj praksi.

Uvodnim izlaganjima, sastanak održan u hotelu CentreVille u Podgorici otvorili su generalni sekretar UPCG Suzana Radulović i direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša.

Ispred Poreske uprave, sastanku sa UPCG i privrednicima prisustvovali su i pomoćnici direktora Sreten Grebović i Predrag Škiljević, glavna poreska inspektorka Nataša Damjanović i samostalni savjetnici Milica Vuletć i Robert Rajković. Učesnici sastanka ispred Ministarstva finansija bili su načelnik Direkcije za nadzor i realizaciju poreske politike Dragan Janković i samostalni savjetnik Antonije Rabrenović.

Tokom dvosatne diskusije, nešto više od pedeset privrednika - članova UPCG imalo je mogućnost da izraze nedoumice za koje smatraju da će im otežati buduće poslovanje donošenjem datog zakona i razjasne eventualne nedoumice u poreskoj legislativi. Takođe, poslodavci su bili u prilici da postave pitanja koja se odnose na tumačenje ostalih poreskih propisa, kao i da otklone nedoumice vezane za procedure postupanja u Poreskoj upravi. Još jednom je istaknuta potreba od strane poreskih obveznika za uspostavljanje ujednačenog inspekcijskog postupanja kroz izradu uputstava i smjernica za postupanje u pojedinačnim situacijama.

Pomoćnik direktora Sreten Grebović, je naglasio da je cilj uspostavljanja sistema elektronske fiskalizacije efikasna kontrola transakcija, što će doprinijeti smanjenju sive ekonomije, postepenom smanjivanju poreske administracije i stvaranju uslova za efikasno upravljanje poreskim kontrolama. U tom kontekstu, još jednom su naglasili da će se po izradi tehničkog rješenja ostaviti optimalan testni period za obveznike prije početka produkcije sistema, kako bi prilikom korišćenja mogli da prijave probleme na koje nailaze i blagovremeno ih otklone.

Takođe, naglasili su da je u toku razmatranje i pronalaženje najboljeg softverskog rjesenja, kako bi se postigla puna primjenjivost u praksi, te da će se u završnoj fazi utvrđivanja zakonskog okvira o elektronskoj fiskalizaciji intezivirati konsultacije sa privredom. U duhu predstojeće turističke sezone i pojačanog inspekcijskog nadzora, u cilju postizanja preventivnih mjera, na primorju će se u toku narednog mjeseca održati savjetovanja na kojem će prisustvovati objedinjene inspekcijske službe, uključujući Poresku upravu.

Direktor Mugoša je najavio i predstojeće tribine koje će, po četvrti put, biti organizovane u sklopu projekta “Poreski karavan”, u saradnji sa Unijom poslodavaca i Privrednom komorom Crne Gore, a u cilju pravovremene pripreme za ljetnju turističku sezonu.

Projekat „Poreski karavan“ dio je Akcionog plana Poreske uprave za praćenje ljetnje turističke sezone, usmjerenog na jačanje kapaciteta za pružanje usluga poreskim obveznicima i dvosmjerne komunikacije, u cilju podsticanja dobrovoljnog poštovanja propisa od strane poreskih obveznika i unapređenja stepena poreske discipline na dugoročnom nivou.