Rasprava o reformi energetskog sektora u Crnog Gori

Crna Gora u raljama nekritičkog neoliberalizma

Na raspravi o reformi energetskog sektora u Crnoj Gori, ispred Unije poslodavaca Crne Gore, govorio je njen potpredsjednik Predrag Drecun.

Navodeći da će najavljeno poskupljenje električne energije povećati troškove poslovanja i cijene proizvoda i usluga, ali i smanjiti profit, Drecun je kazao da to neminovno vodi do socijalnih problema i da se Crna Gora nalazi u raljama nekritičkog neoliberalizma. Uz ocjenu da se Crnoj Gori moze desiti da ne zna šta će sa strujom u slučaju da veliki potošači odluče da je uvoze, potpredsjednik Unije je istakao da se UPCG zalaže za reformu energetike. U tom smislu, on je, kao jednu od alternativa, predlozio izgradnju mini elektrana čiji potencijal se procjenjuje na 1.000 – 1.300 gigavati električne energije.

Zatraživši da se Strategijom energetike definišu mnoga bitna pitanja kao i sudbina prirodnog gasa otkrivenog u našem podmorju i eventualne koristi Crne Gore od toga, Drecun je istakao da su naše rezerve prirodnog gasa procijenjene na 3 milijarde kubnih metara, što je ekvivalent 60-to godišnjim potrebama Italije.