Na danas održanoj konferenciji za medije, Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) je predstavila rezultate on-line istraživanja (anketa) o stanju poslovnog ambijenta i mogućim promjenama koje su se desile u toku 2015. godine u odnosu na 2014. godinu. Istraživanje UPCG podržano je od strane Međunarodne organizacije rada (ILO).

Istraživanje sprovedeno među privrednim subjektima, bazirano je na strateškom dokumentu „5 ubica biznisa“ u kojem je UPCG, kao ključne biznis barijere u Crnoj Gori, identifikovala: (1) neadekvatan regulatorni okvir, (2) otežan pristup finansijskim sredstvima, (3) veliku zastupljenost sive ekonomije, (4) postojanje korupcije u svim oblastima i na svim nivoima, (5) nesklad između obrazovnog sistema i stvarnih potreba tržišta rada.

Prema ocjenama privrednika koje je prezentovao projekt menadžer UPCG Mirza Mulešković, u Crnoj Gori je u toku 2015. godine došlo do izvjesnog poboljšanja u dvije posmatrane oblasti, dok je u tri preostale stanje lošije od onog u 2014. godini.

Pokazatelji koji hrabre odnose se na procjenu privrednih subjekata o određenom poboljšanju koje se desilo po pitanju uslova kreditiranja i pristupa finansijama (2. barijera), kao i stanja obrazovnog sistema u odnosu na potrebe tržišta rada (5. barijera). S druge strane, poslovni ambijent 2015. godine karakterisale su i izvjesne negativne promjene koje su rezultirale ocjenom o nešto lošijem stanju u sledeće tri oblasti: regulatorni okvir (1. barijera), korupcija (4. barijera), siva ekonomija (3. barijera).

U svom obraćanju medijima, generalni sekretar UPCG Suzana Radulović je istakla da rezultati istraživanja jasno pokazuju da još uvijek ne možemo govoriti o poslovnom ambijentu koji je podsticajan s aspekta razvoja i održivosti biznisa u Crnoj Gori. Stoga je najavila: “U prilog očekivanim, a prije svega neophodnim promjenama koje će omogućiti konkurentnost privrednih subjekata, UPCG će uskoro objaviti nove pozicione dokumente. Nakon regulatornog okvira I neformalne ekonomije, obradićemo teme pristupa finansijskim sredstvima, korupcije i nesklada između obrazovnog sistema i potreba tržišta rada. Namjera nam je da uočene barijere dodatno analiziramo, objasnimo uzroke njihovog nastanka, a zatim ponudimo preporuke za njihovo eliminisanje. U ovom trenutku, čini se da naš strateški dokument “5 ubica biznisa” još uvijek nije izgubio na aktuelnosti, što nije dobar pokazatelj. Zato pozivam privrednike da se aktivno uključe u kampanju “Bez barijera. Da posao ne stoji!” otvoreno ukažu na probleme s kojima se svakodnevno srijeću u svom radu i predlože moguće rješenja.”

Dobijeni rezultati istraživanja (ocjene i preporuke privrednika) predstavljaju doprinos UPCG javnom dijalogu u okviru kampanje „Bez barijera. Da posao ne stoji!“ koju sprovodi Kancelarija UNDP u Crnoj Gori, u saradnji sa Ministarstvom finansija, a uz podršku Britanske ambasade u Podgorici i brojnih partnera od kojih je jedan i UPCG.

Jelena Mrdak, menadžerka projekta, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori je upoznala prisutne sa značajem i dosadašnjim tokom kampanje, te barijerama koje su privrednici prijavili preko uspostavljene online platforme www.bezbarijera.me Ona je istakla: Prva faza kampanje se završava u martu, kada će se sumirati identifikovane barijere, pripremiti predlozi za reformu i poslati na razmatranje Savjetu za unapređenje poslovnog ambijenta, regulatornih i strukturnih reformi. Nakon sjednice i zaključaka Savjeta, predlozi se šalju Vladi Crne Gore. Savjet i Vlada će u okvirima svojih nadležnosti preporučiti realizaciju adekvatnih mjera. Krajnji cilj projekta je da Vlada Crne Gore, jedinice lokalne samouprave i druge nadležne institucije preduzmu konkretne korake koji će, gdje je to moguće, eliminisati uočene nedostatke u regulativi i administrativnim procedurama.“

Učesnici današnje konferencije za medije poslali su poruku crnogorskoj javnosti da sve predstavljene aktivnosti imaju jedan zajednički cilj – da pomognu kreatorima politika i donosiocima odluka na nacionalnom i lokalnom nivou u njihovim budućim naporima usmjerenim ka izgradnji povoljnog biznis ambijenta koji će omogućiti konkurentnost privrednih subjekata, održivost i razvoj njihovog poslovanja, a time pomoći otvaranju novih radnih mjesta, napretku države i svih njenih građana.

Izvještaje o rezultatima istraživanja ove vrste UPCG će realizovati i u toku 2016. gdine i objavljivati ih na kvartalnom nivou.