Međunarodna organizacija rada (ILO), Vlada Crne Gore i socijalni partneri - Unija poslodavaca Crne Gore, Unija slobodnih sindikata Crne Gore i Savez sindikata Crne Gore, potpisali su danas Memorandum o razumijevanju o Programu dostojanstvenog rada za 2019–2021. godinu (u prilogu).

U ime Vlade Crne Gore, Memorandum je potpisao ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, u ime ILO regionalni direktor za Evropu i Centralnu Aziju Hajnc Keler, u ime Unije poslodavaca predsjednica Svetlana Vuksanović, u ime Unije slobodnih sindikata generalni sekretar Srđa Keković i u ime Saveza sindikata Crne Gore generalni sekretar Duško Zarubica.

„Želim naglasiti da je evaluacijom prvog Programa dostojanstvenog rada, koji je zaključen za period 2015-2017. godine, ocijenjeno da su postavljene aktivnosti uspješno realizovane u visokom stepenu što je bio i podsticaj za zaključivanje novog programa“, istakao je ministar Purišić.

Regionalni direktor ILO za Evropu i Centralnu Aziju Hajnc Keler kazao je da je Crna Gora u saradnji sa socijalnim partnerima lider u regionu i da su u Međunarodnoj organizaciji rada posebno zadovoljni što je ovaj Program izrađen u saradnji sa socijalnim partnerima, a u cilju unapređenja uslova rada i zapošljavanja.

Program dostojanstvenog rada za Crnu Goru za period 2019-2021. je drugi po redu Program koji je zaključen uz podršku ILO, u cilju promocije i unapređivanja međunarodnih standarda rada u Crnoj Gori. Evaluacijom Programa za period od 2015. do 2017. godine ocijenjeno je da su planirane aktivnosti uspješno realizovane, što je dalo podsticaj za potpisivanje novog programa.