Skadarsko jezero je crnogorsko-albanski prirodni dragulj koji su stoljećima oblikovali prirodni, ali i istorijski, kulturni i ekonomski procesi. Ono je za sada tipična izletnička destinacija. Izleti koji se organizuju najčešće podrazumijevaju krstarenje, predstavljanje prirodnih i kulturnih vrijednosti, tradicionalnu kuhinju, najčešće ribu i vino. Pored toga, u ponudi su pješačke staze, biciklističke staze, sportski ribolov, jahanje konja, jedrenje na dasci, kajakarenje.

Noviteti u ponudi su „Prekogranične rute za jačanje turističkog sistema i ekonomski razvoj Skadarskog jezera“ projekat koji je realizovala Unija poslodavaca Crne Gore u saradnji sa albanskom poslodavačkom organizacijom. Kako je za Pobjedu kazao projekt menadžer u UPCG Mirza Mulešković u okviru projekta koji je finansiran od strane delegacije EU u Crnoj Gori, 20.000 eura je podijeljeno preduzetnicima iz tog regiona za namjenske aktivnosti.

- Ove rute imaju za cilj da uvežu sve ono što nudi Skadarsko jezero i da na taj način doprinesu boljoj ekonomskoj i turističkoj valorizaciji jezera, a i Crne Gore. Sve rute su kreirane u saradnji sa Nacionalnim parkom Skadarsko jezero, turističkim organizacijama i agencijama kao i pružaocima turističkih usluga ovog regiona. Kreirane su u komunikaciji sa Turističkim organizacijama Podgorice, Cetinja i Bara kao i u dogovoru sa velikim brojem turističkih agencija. Projekat je počeo da se realizuje 2013. godine, a završava se krajem novembra, a kako ističe naš sagovornik postoji mogućnost i nastavka jer je EU veoma zadovoljna učincima.

Cilj je da turističke organizacije uvrste rute u svoje ponude i da se iskoriste i valorizuju turistički potencijali Skadarskog jezera kazao je Mulešković.

Kako je naveo projekat razvoja Skadarskog jezera nedavno je predstavljen na svjetskoj izložbi EXpO u Milanu.

- U planu je i projekat prekogranične saradnje sa Srbijom kojim će se pospješiti turistička valorizacija sjevera Crne Gore najavio je Mulešković. UPCG je u okviru projekta osmislila 10 ruta i to foto ruta, vodena, aktivna koja podrazumijeva pješačenje, biciklizam i kajak, istorijska ruta, ruta za dvoje, ženska ruta, porodična i zdravstvena ruta, poslovna, čil aut i ruta između sna i jave.

Istorijska ruta je, kako navodi Mulešković, poput carske riznice u kojoj su oči pune dragulja minulih vremena, čije vrijeme je neprolazno dok je ljudskog sjećanja. Naselja, manastiri, utvrđenja i mostovi pričaju jedinstvenu priču o Dukljansko-zetskoj državi i vladavini Vojislavljevića, Nemanjića, Balšića, Crnojevića i Petrovića, o onome šta su bili i što jesu stanovnici Crne Gore.

- Osim otvorenog srca, za ovu rutu potreban je i dobar fotoaparat da zabilježi tragove slavne istorije ovog kraja, koja je ispričana kroz šest jedinstvenih varijacija ove rute, ko je dobijaju svoj maksimum u kombinaciji sa Foto i Vodenom rutom. Svaka od varijacija obuhvata jedinstvene lokalitete, među kojima su manastiri Vranjina, Kom, Starčevo, Beška, Moračnik i Prečista Krajinska, ostrva Lesendro i Grmožur, Tophala, Balšićevi dvori u Godinju, Vladičina kuća, Danilov most i Obod u Rijeci Crnojevića, Poseljani, Donji i Gornji Brčeli i Orahovo objašnjava Mulešković.

Isto tako on ističe i žensku rutu koja promoviše kulturu, tradiciju i običaje sela na lokalitetu Skadarskogjezera, s posebnim osvrtom na žene preduzetnice koje svojim umijećem i raznolikošću sadržaja nude i zadivljuju svakog gosta.

- Kažu da je najljepše kada radni boravak u jednoj zemlji karakterišu spoj poslovnih uspjeha i divnih uspomena koje nikada ne blijede. Za one koji upravo takve utiske žele da ponesu iz Crne Gore, poslovna ruta predstavlja najbolje rješenje! U dogovoru sa turističkim operaterima, moguće je ugovoriti različite vrste kratkih ruta do Skadarskog jezera naglašava Mulešković.

Jezero stvorile suze crnogorske vile

Skadarsko jezero

Po legendi, Skadarsko jezero je nastalo od prolivenih suza crnogorske vile, kojoj Bog nije htio ispuniti želju da joj njene plave oči pretvori u crne, već je za kaznu oslijepio.

Sva očajna vila je toliko plakala da se od njenih suza stvorilo jezero. Bog zadivljen ljepotom jezera i krajem oko njega, vraća vili vid, a ona ugledavši plavo jezero okruženo zelenim čokotima i žutim klasjem, radosno uzvikuje da je to najljepši kraj koji je u životu vidjela i da bi tu rado vječnost proživjela.

Bog joj je tu želju ispunio i poklonio joj Skadarsko jezero sa svim brdima koja ga okružuju. Skadarsko jezero je najveće kraško jezero na Balkanu, sa površinom od 345 do 505.8 km2. Oko dvije trećine površine jezera pripada Crnoj Gori, dok se jedna trećina prostire na teritoriji Albanije.

Na crnogorskoj strani, Skadarsko jezero je proglašeno nacionalnim parkom 1983. godine, a od 1995. je, kao jedno od najznačajnijih slatkovodnih močvarnih staništa i zbog bogatstva i raznolikosti ornitofaune, zaštićeno kao Ramsarsko područje.

Ruta za zaljubljene

Kako objašnjava Mulešković ,,ruta za dvoje“ idealna je za obilježavanje važnih datuma u životu zaljubljenih godišnjica, rođendana, posebnih trenutaka, ali i za „podgrijavanje“ ljubavi, jer zar postoji mjesto idealnije od Skadarskog jezera, čijom ljepotom je i sam Bog bio zadivljen, da se proslavi najtananije osjećanje ljudske duše.

- Ovu ruta ima dvije varijante zimsku (novembar - februar) i ljetnju (mart oktobar). Obje imaju identičan sadržaj, osim u zimskoj varijanti, kada se izostavlja neka od varijacija Vodene rute zbog nepovoljnih uslova za plovidbu Skadarskim jezerom. Ruta je podijeljena u četiri segmenta: Vino ljubavi, Hrana ljubavi, Miris ljubavi, Biljeg ljubavi i u ljetnjoj varijanti Jezero ljubavi. Vino ljubavi je segment rute koji podrazumijeva posjetu odabranoj vinariji, priču o vinu i ljubavi, i degustaciju vina uz domaću mezu i delicije. Hrana ljubavi logičan je nastavak, a podrazumijeva objed u odabranoj konobi ili restoranu u Virpazaru, i uživanje u slanim i slatkim jelima iz domaće kuhinje. Nakon objeda slijedi Miris ljubavi, odnosno posjeta radionici za izradu sapuna, gdje parove očekuje poklon „ljubavni sapun“ čije je osnovno svojstvo da „ljubav održava čistom i mirisnom“ objašnjava Mulešković.

Biljeg ljubavi, kako dodaje, je posljednji segment rute i podrazumijeva posjetu suvenirnici, gdje parove očekuje još jedan poklon „suvenir ljubavi“, kao podsjetnik na taj dan.

- Jezero ljubavi podrazumijeva jednu od maršuta predstavljenih u Vodenoj ruti, u toku koje bi se parovima služio domaći fingerfood, odnosno sir, grožđe, pipun, smokve, jagode, lubenica i pršuta ili domaće slatko ili med u saćima s orasima i jabukom kazao je Mulešković.

Između jave i sna

Predivna flora i fauna i bogatstvo arheološke baštine čine tek jedan dio ukupnih ljepota Skadarskog jezera.

Kao neizostavan segment turističke ponude ovog lokaliteta posebno se izdvajaju brojna predanja i legende čija atraktivnost mami uzdahe i ostavlja bez daha. Dok krstare jezerom, na ruti „između jave i sna“ gosti imaju priliku da slušaju priče o drevnim kulturama, mitskim bićima, nestalim naseljima i sakralnim objektima, a zatim i da upoznaju stare zanate koji se u seoskim domaćinstvima oko jezera i danas njeguju, smjerno prkoseći duhu zaborava i uticajima modernizacije ističe Mulešković.

Ova ruta aktivira sva čula, podstiče maštu i inspiriše goste da detaljnije upoznaju lokalitete iz priča i legendi, te dodatno istraže njihove brojne, još uvijek neotkrivene tajne.

Izvor: Dnevni List „Pobjeda“, 27. septembar 2015. Turizam (strane: 1, 8)