Biro za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici Glavnog grada i Asocijacija poslovnih žena Crne Gore održali su u srijedu, 21. septembra 2016. godine konferenciju za novinare u cilju najave početka rada Biznis savjetovališta za žene i mlade.

Savjetovalište predstavlja jednu od aktivnosti koje će realizovati Biro i Asocijacija poslovnih žena u okviru potpisanog memoranduma o saradnji, a njegova svrha je unapređenje razvoja preduzetništva žena i mladih na teritoriji Glavnog grada, kroz pružanje besplatnih savjeta u vezi sa otpočinjanjem i razvojem biznisa.

U svom uvodnom izlaganju Vladimir Rajčić, šef Biroa za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici Glavnog grada istakao je sljedeće: “Povoljni krediti i finansijske olakšice su jednako bitan faktor razvoja preduzetništva, kao i transfer znanja i iskustava. Asocijacija poslovnih žena Crne Gore baštini veliko znanje i iskustvo u oblasti preduzetništva, zbog čega smo posebno zadovoljni što će upravo to udruženje svojim besplatnim savjetima biti na usluzi našim sugrađankama i mladim ljudima, koji su zakoračili u svijet biznisa ili planiraju to da urade. Glavni grad Podgorica ostaje dosljedan ideji razvoja preduzetništva i otvaranja novih radnih mjesta.”

Ljubica Kostić-Bukarica, predsjedica Asocijacije poslovnih žena Crne Gore predstavila je plan rada Biznis savjetovališta. “Konsultacije u Biznis savjetovalištu će se održavati četiri puta mjesečno, odnosno svakog četvrtka u terminu od 17.00-19.00 sati u prostorijama Biroa za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici Glavnog grada (Njegoševa 22, zgrada Narodne biblioteke “Radosav Ljumović u Podgorici). Savjete na teme finansija, marketinga, liderstva i motivacije pružaće besplatno članice Asocijacije poslovnih žena Crne Gore. Konsultacije će se tokom septembra i oktobra odvijati prema sljedećem rasporedu:

Finansije i pravni savjeti – 22. septembar 2016. godine, Branka Vuksanović, vlasnica agencije SPIN iz Podgorice;

Motivacija - 29. septembar 2016. godine, Mirjana Paunović, vlasnica preduzeća Pamark;

Marketing, brendiranje i javni nastup – 6. oktobar 2016.godine, Zvezdana Oluić, šefica sektora za PR i marketing u Uniji poslodavaca Crne Gore i Ljubica Kostić-Bukarica, vlasnica agencije M.A.S. CODE;

Menadžment i liderstvo – 13. oktobar 2016.godine, Milica Daković, vlasnica firme E3 Consulting.”

Zvezdana Oluić, šefica sektora za PR i marketing u Uniji poslodavaca Crne Gore i članica Asocijacije, ukazala je na značaj saradnje Biroa i Asocijacije, navodeći sljedeće: Promocija preduzetništva, a posebno podrška jačanju preduzetničke kulture, duha i načina razmišljanja, posebno su važni preduslovi svih procesa koji imaju za cilj rast produktivnosti i zaposlenosti, jačanje konkurentnosti i ukupan napredak crnogorskog društva. U današnje vrijeme, konkurentnost se prvenstveno gradi na znanju. To je pristup koji mladim ljudima može omogućiti bržu i uspješniju tranziciju od škole do posla – bilo kroz pronalaženje adekvatnog radnog mjesta ili pokretanje sopstvenog biznisa. Stoga ću podsjetiti da upravo mladi i žene, iz perspektive Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), predstavljaju jedan od najvećih potencijala ekonomskog rasta i zato im treba pružiti dužnu pažnju. Saradnja koju ostvaruju Asocijacija poslovnih žena Crne Gore i Glavni grad Podgorica, a posebno njihov projekat osnivanja Biznis savjetovališta koje danas predstavljamo, upravo je primjer dobre koordinacije javnog i privatnog sektora, osluškivanja potreba tržišta i prepoznavanja preduzetničkih potencijala žena i mladih, na čemu im UPCG upućuje iskrene čestitke. Kao odgovoran partner, UPCG će u narednom periodu pružiti snažnu podršku osnivačima, prvenstveno kroz obezbjeđenje naših eksperata koji će svoja znanja staviti na raspolaganje ženama i mladima – budućim korisnicima Biznis savjetovališta. Jedna od prvih aktivnosti takve vrste biće radionica UPCG, na temu Strateško pozicioniranje – planiranje, marketing i brendiranje.”

Raspored rada savjetovališta biće blagovremeno objavljivan na mjesečnom nivou putem medija, društvenih mreža i na sajtu Glavnog grada.

Zainteresovani građani/ke konsultacije mogu da zakažu pozivom na broj telefona Biroa za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici Glavnog grada, 020/226 444 ili e-mail-om na adresu Asocijacije poslovnih žena Crne Gore poslovna.zena@yahoo.com.