Photo credit: pixabay.com

Obavještavamo privredne subjekte da su članica UPCG - Erste Bank AD Podgorica (Erste banka) i Evropski investicioni fond (EIF), u srijedu 11. jula, potpisali prvi InnovFin MSP garancijski sporazum u Crnoj Gori, namijenjen podršci inovativnim malim i srednjim preduzećima (MSP) i malim srednje kapitalizovanim preduzećima.

Novi InnovFin sporazum daje mogućnost Erste banci da u naredne dvije godine inovativnim preduzećima odobrava kredite uz podršku EIF garancije, podržane od strane Horizont 2020, Okvirnog programa EU za istraživanje i inovacije. InovFinn garancija pokriva 50% svakog kredita koji odobri Erste banka i očekuje se da će generisati ukupno 30 miliona EUR kreditne podrške.

InnovFin je instrument za davanje garancija malim i srednjim preduzećima i osnovan je u okviru inicijative „InnovFin - finansiranje EU za inovatore", koja je dio programa Horizont 2020. InnovFin obezbjeđuje garancije i kontra-garancije za finansiranje dugova u rasponu od 25.000 do 7,5 miliona EUR kako bi se inovativnim malim i srednjim preduzećima i malim srednje kapitalizovanim preduzećima (do 499 zaposlenih) olakšao pristup kreditima. Instrumentom upravlja EIF, a sprovodi se preko finansijskih posrednika - banaka i drugih finansijskih institucija - u zemljama članicama EU i povezanim zemljama. U okviru tog instrumenta finansijski posrednici imaju garanciju od EIF koja osigurava dio njihovih gubitaka koji bi nastali na bazi finansiranja duga u okviru tog instrumenta.

Sve potrebne, dodatne informacije o InnovFin sporazumu zainteresovana MSP mogu potražiti OVDJE

UPCG podsjeća privredne subjekte da su, sredinom 2017. godine, njena članica - Crnogorska komercijalna banka AD (CKB) i EIF potpisali prvi sporazum u Crnoj Gori u okviru Programa EU za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI). Informacije o EaSI programu dostupne su OVDJE