IZMJENE ZAKONA O DRUMSKOM SAOBRAĆAJU MOGU IMATI NEGATIVNE EFEKTE

Nova pravila će ugroziti sektor saobraćaja i turističke agencije

Javna rasprava o nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju završava se sjutra, a iz Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) napominju da pojedine novine koje se ovim nacrtom predlažu mogu u značajnoj mjeri ugroziti poslovanje i u krajnjem opstanak privrednih subjekta u tom sektoru.

  • RENT A CAR POSTAJE LUKSUZ

Naime, kako za Dnevne novine objašnjavaju, nova zakonska rješenja predviđaju da se taksi, shuttle i rent a car prevoz sa vozačem ne može obavljati vozilima u zakupu, zatim da auto taksi može pružati usluge isključivo na teritoriji jedinice lokalne samouprave koja je izdala licencu. Takođe, predviđeno je da taksimetar mora biti uključen tokom trajanja usluge, kao i da auto taksi prevoznik izdaje račun za obavljanje prevoza u skladu sa zakonom kojim se reguliše naplata poreza.

"Ono što je novina u nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju jeste definisanje rent a car sa vozačem kao oblika javnog prevoza, vozilom čija je kataloška vrijednost veća od 30.000 eura i starosti do šest godina. Novim pravilima postojećim registrovanim pružaocima limo usluga se određuje način poslovanja, čime se onemogućava da samostalno donesu poslovne odluke kojima će se ostvariti veća ekonomičnost i efikasnost poslovanja. Uvode se uslovi u dijelu posjedovanja osnovnih sredstava enormno visoke vrijednosti, koje određeni broj preduzeća neće moći da ispuni, napominju iz Unije.

  • DODATNO OPTEREĆENJE ZA POSLODAVCE

Oni su, takođe, mišljenja da pomenute izmjene ni na koji način neće "ugroziti nelegalne prevoznike već će dodatno opteretiti i otežati poslovanje registrovanih i regularnih privrednih subjekata.

"Samim tim, na ovaj način neće doći do suzbijanja nelojalne konkurencije i podsticanja 'zdrave' poslovne klime. Naprotiv, izražavamo bojazan da bi usvajanje ovakvih rješenja u velikoj mjeri narušilo održivost privrednih subjekata u ovom sektoru, uz podsjećanje da se radi o malim preduzećima koja teško da svoje poslovanje mogu konsolidovati nakon 'udara' koji bi, sasvim sigurno, na njih izvršilo usvajanje određenih normi sadržanih u predmetnom Nacrtu, kazali su u UPCG.

  • NEGATIVAN UTICAJ NA TURIZAM

Kako objašnjavaju, takve odredbe, u krajnjem, mogu dovesti do povećanja cijena u sektoru saobraćaja, što može imati negativan uticaj na turizam.

"Neminovno je da eventualnim usvajanjem predloženih ili sličnih odredbi možemo očekivati povećanje cijena u sektoru saobraćaja i postojanje ograničenih kapaciteta, a što može imati direktan negativan uticaj na sektor turizma i njegovu konkurentnost koji je glavni korisnik kako taxi prevoza, tako i limo prevoza, a gdje se trenutno ograničava sloboda izbora i mogućnost ponude. Ono što bismo ukazali da predloženi propis neće ugroziti samo sektor saobraćaja, već i turističke agencije koje posjeduju sopstvena vozila a koje ne zadovoljavaju propisane uslove predloženim, navode iz Unije gdje ističu da će u narednom periodu nastojati da intenziviraju komunikaciju sa nadležnim ministarstvom.

"Kao ozbiljan i odgovoran partner svim subjektima koji u Crnoj Gori teže ka unapređenju regulatornog okvira i prosperitetu crnogorske privrede, spremni smo da u narednom periodu intenziviramo komunikaciju i saradnju sa nadležnim ministarstvom u cilju unapređenja ponuđenog zakonskog rješenja, kako bi u krajnjem imali propis koji je osnova za razvoj preduzetništva, unapređenje poslovanja i uspostavljanje okvira za tržište bazirano na konkuretnosti svih subjekata, dodaju iz Unije poslodavaca.

M.I.

Novina u nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju jeste definisanje rent a car sa vozačem kao oblika javnog prevoza, vozilom čija je kataloška vrijednost veća od 30.000 eura i starosti do šest godina. Novim pravilima postojećim registrovanim pružaocima limo usluga se određuje način poslovanja, čime se onemogućava da samostalno donesu poslovne odluke kojima će se ostvariti veća ekonomičnost i efikasnost poslovanja

Izvor: Dnevne novine, 07. 03. 2019. godine (rubrika Društvo, strana 15)