Ministarstvo nauke Crne Gore okupilo je danas oko 200 aktera iz privrednog, akademskog i civilnog sektora na konferenciji S3.me - Pametna specijalizacija: inovacije, preduzetništvo i konkurentnost, u hotelu Hilton, u cilju promocije Strategije koja ima za cilj da mapira ekonomski, inovativni i naučnoistraživački potencijal naše zemlje.

-Drago mi je što smo se danas okupili na ovako važnom događaju za dalje planiranje javnih politika koje utiču na sve građane i sve privredne subjekte u našoj zemlji. Riječ je o kreiranju državne politike pametne specijalizacije koja ima za cilj strukturnu transformaciju naše privrede, bazirane na inovacijama. Strategija pametne specijalizacije je upravo recept zemalja Evropske Unije, kako da se na najefikasniji način omogući ekonomski i društveni razvoj, a takođe i smanje ekonomske razlike među zemljama. I upravo Evropska Unija insistira na istom principu za sve buduće članice, a znamo da će Crna Gora biti uskoro jedna od njih, kazala je na svečanom otvaranju konferencije ministarka nauke dr Sanja Damjanović.

Strategija pametne specijalizacije ima za cilj da poveća konkurentnost crnogorske ekonomije, koncentriše resurse znanja i poveže ih sa ograničenim brojem prioriteta. S3 će omogućiti razvoj novih sektorskih oblasti i industrija investiranjem u istraživanje i inovacije u oblastima koje sadrže strateški potencijal u našoj državi.

-Usvajanje Strategije pametne specijalizacije je od velikog značaja. Ne samo da bi znatno podstaklo efikasnije korišćenje pretpristupnih fondova, kao i fondova iz EU programa poput Horizonta 2020, nego bi takođe pomoglo u rješavanju izazova koji su tipični za male zemlje poput Crne Gore, a to su pametno usmjeravanje naših malih absolutnih sredstava, kao i fokusiranje na konkrentne i prioritetne oblasti kako bi se maksimizirali benefiti, istakla je ministarka Damjanović.

Rad na Strategiji pametne specijalizacije je izazovan, ali inovativan proces, jer je, kako je akcentovala ministarka, suština Strategija promjena u najširem smislu.

-Cilj je da se definišu prioritetne oblasti i pronađu inovativne niše koje imaju najveći potencijal da podstaknu ekonomski razvoj i konkurentnost naše zemlje, a da se zatim naša nacionalna sredstva fokusiraju na istraživanje i inovacije, upravo u okviru ovih prioritetnih oblasti. Na taj način osnažiće se postojeći i uspostaviti novi lanci vrijednosti i postaće mnogo vidljivije svima koje su to poslovne šanse koje mogu da donesu povraćaj investicija i najsnažniji uticaj na društvo, kazala je ministarka nauke.

Izrada Strategije podrazumjeva aktivnu podršku Vlade Crne Gore i organa javne uprave, ali je od ključnog značaja aktivna participacija akademskog, privrednog, civilnog i nevladinog sektora. Sam proces razvoja ove strategije podrazumjeva čvrstu metodologiju koja je obezbjeđena podrškom Evropske Komisije, Udruženog istraživačkog centra (JRC), na čijoj platformi se nalazimo od avgusta 2017. godine.

Prema riječima ministarke Damjanović, Ministarstvo nauke je Vladin organ u čijoj je nadležnosti vođenje procesa pametne specijalizacije, ali ovo je proces u koji mora biti uključeno više ministarstva, institucija, asocijacija i preduzeća.

-Uspjeh ovog procesa mjeriće se našim nivom saradnje, pravilnim shvatanjem šta ova strategija podrazumijva i kakve benefite sjutra može da donese u smislu velikih investicija iz EU, ali i sprečavanjem fragmentacije i duplikacije poduhvata na različitim nivoima, od strane istraživačkih organizacija, preduzeća, sistema obrazovanja, istakla je ministarka.

Strategija pametne specijalizacije (S3) je dokument za čiju je izradu zaduženo Ministarstvo nauke u bliskoj saradnji sa Ministarstvom ekonomije. Generalni direktor za industriju i preduzetništvo u Ministarstvu ekonomije, gospodin Goran Nikolić, kazao je na otvaranju konferencije da je saradnja nauke i privrede osnov ekonomskog razvoja koji je zasnovan na znanju i inovacijama.

Strategijom se, kazao je Nikolić, podstiču strukturne promjene, plasiraju novi proizvodi i usluge i stiču nove vještine, a što je i prepoznato industrijskom politikom Vlade Crne Gore, koja je ovaj koncept prepoznala kao šansu za povećanje broja radnih mjesta i konkurentnost zemlje.

Jedan od ključnih partnera na izradi Strategije pametne specijalizacije je Privredna komora Crne Gore, sa kojom Ministarstvo nauke ima veoma dobru saradnju, što je potvrdio u svom obraćanju predsjednik Privredne komore, gospodin Vlastimir Golubović. On je istakao da moramo zajedničkim snagama identifikovati područja koja će pružiti dugoročan rast i razvoj, i to pristupom „odozdo“, jer građani i poslovna zajednica najbolje poznaju potencijale zemlje u kojoj žive i rade.

Predsjednica Unije poslodavaca Svetlana Vuksanović kazala je u ime Asocijacije da je raduje što su u proces izrade Strategije uključeni svi akteri koji će imati koristi od usvajanja ovog dokumenta. Važno je imati u vidu, naglasila je Vuksanović, da će usvajanje Pametne specijalizacije usloviti veće ulaganje u nauku i inovacije, te kreirati nove sektore i industrije.

Crna Gora je započela proces preduzetničkog otkrivanja, što predstavlja treću fazu u izradi Strategije pametne specijalizacije, nakon kvalitativne i kvantitativne analize ekonomskog, inovativnog i naučnoistraživačkog potencijala. Konsultantsku podršku ovoj fazi izrade Strategije obezbijedio je Udruženi istraživački centar Evropske komisije, partner konferencije.

Predstavnica Udruženog istraživačkog centra, gospođa Monika Matusijak, objasnila je učesnicima konferencije benefite usvajanja Strategije, koji se odnose na ekonomiju, ali i cjelokupno društvo.

Moramo tražiti, akcentovala je Matusijak, prioritete koji odgovaraju potrebama tržišta, razumjeti izazove specifičnih sektora i prevazići ih uz znanje i inovacije. Svi akteri u ovom procesu moraju voditi otvoren i transparentan dijalog. Strategija pametne specijalizacije je put kojim definišemo šta nas to razlikuje od drugih, koja je naša posebnost i šta nas čini konkurentnim na globalnom tržištu.

Primjeri iz susjedstva mogu naročito pomoći u mapiranju izazova koji su pred nama, kao i potencijalna rješenja. Iskustva iz Ljubljane prenijela je specijalna gošća konferencije, gospođa Marjana Majerič, zamjenica generalnog menadžera Tehnološkog parka iz Ljubljane.

Prema njenim riječima, na putu ka donošenju S3 strategije moramo imati kontinuitet i obezbjediti saradnju svih sektora, učiti na tuđim greškama i iskoristiti prednosti zemlje uprkos njenoj veličini. Ovo je ujedno jedinstvena prilika kada akteri iz civilnog i privrednog sektora prvi put imaju priliku da direktno utiču na kreiranje politika koja će određivati njihov rad. Zato preduzeća ovaj proces treba da iskoriste na najefikasniji način.

Generalni direktor Direktorata za naučnoistraživačku djelatnost u Ministarstvu nake dr Darko Petrušić upoznao je učesnike konferencije sa aktivnostima koje je Ministarstvo sprovelo u dosadašnjem procesu. Učesnici konferencije su nakon toga, u paralelnim sesijama, radili po sektorskim grupama kako bi zajednički, u otvorenom dijalogu, diskutovali i razmjenjivali mišljenja o potencijalnim izazovima i rješenjima u procesu izrade Pametne specijalizacije. Sektorske grupe su bile podijeljene na oblasti prerađivačke industrije, poljoprivrede, informaciono-komunikacione tehnologije, energije, turizma, zdravlja i kvaliteta života i građevinarstva.

Koordinatori grupa su na kraju konferencije prezentovali zaključke sa radionica, a generalni direktor Petrušić je naposljetku sumirao naredne korake Ministarstva nauke u procesu realizacije Strategije pametne specijalizacije, u kojem će participirati svi učesnici konferencije, odnosno interresornih radnih grupa.

Izvor: Ministarstvo nauke