Na poziv Međunarodne organizacije poslodavaca (IOE), predstavnica UPCG Zvezdana Oluić učestvovala je na godišnjem sastanku poslodavačkih organizacija - članica IOE iz Evrope i centralne Azije, koji je održan 12. i 13. septembra u Rimu. Domaćin događaja bila je Generalna konfederacija italijanske industrije (CONFINDUSTRIA) – članica IOE iz Italije.

Cilj sastanka bilo je razmatranje važnih pitanja koja se odnose na razvoj socijalne i ekonomske politike, kao i uloge koju nacionalne poslodavačke organizacije imaju u toj oblasti. Dvodnevni događaj je započeo centralnim zasijedanjem o nacionalnim politikama u kontekstu globalizacije i multilateralnog trgovinskog sistema, nakon čega su uslijedile sjednice na sljedeće teme:

  • Izazovi organizacija poslodavaca u promenljivom političkom i ekonomskom okruženju;
  • Stogodišnja deklaracija ILO 2019, kao i mogućnosti za poslodavce;
  • Digitalna transformacija rada i izazovi koju ista nosi za organizacije poslodavaca (promjene u poslovnim modelima, industrijskim odnosima i predviđanju veština).

Tokom događaja u Rimu, organizovane su i dvije odvojene sesije kojima su, uz predstavnike IOE i Međunarodne organizacije rada (ILO), prisustvovali i predstavnici poslodavačkih organizacija iz Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Sjeverne Makedonije. To je bila prilika za otvorenu diskusiju o aktivnostima u zemljama ovog regiona, kao i za razmjenu informacija i pojedinačnih planova ovih poslodavačkih organizacija, te njihovom zajedničkom djelovanju kroz dalji rad AREC-a čiji su i osnivači. Nakon predstavljanja projekta ILO-Evropske komisije o industrijskim odnosima „Jačanje uloge i kapaciteta socijalnih partnera i socijalnog dijaloga u novom svijetu rada“, učesnici su razgovarali o planiranim projektnim aktivnostima iz ugla potreba i očekivanja poslodavačkih organizacija iz regiona Balkana.

Ovogodišnji sastanak članica IOE realizovan je u toku priprema za obilježavanje sto godina od osnivanja IOE (2020). Na taj način, poslodavačke organizacije iz Evrope i centralne Azije bile su u prilici da javno iskažu svoje stavove, predloge i sugestije, a zatim i da aktivno učestvuju u definisanju prioriteta, vizije i ciljeva IOE (regionalnih i globalnih).