Na svečanoj ceremoniji koju je Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) organizovala u hotelu CUE u Podgorici, preduzećima iz Crne Gore dodijeljene su „UPCG nagrade za društveno odgovorno poslovanje (DOP)“ za 2023. godinu. Ovim činom, UPCG je nastavila praksu započetu 2014. godine, s ciljem da u javnosti promoviše primjere dobre prakse društveno-odgovornog poslovanja u Crnoj Gori, kao i preduzeća koja takvu praksu osmišljavaju i primjenjuju.

Ovogodišnje nagrade uručene su u okviru konferencije „Decenija izgradnje ambijenta za održivi razvoj preduzeća: Gdje je Crna Gora danas?“ koju je UPCG organizovala u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada (ILO). Uvodnim izlaganjem, događaj su otvorili predsjednik UPCG Slobodan Mikavica i Iulia Drumea, viši specijalista za poslodavačke aktivnosti ILO-a za centralnu i istočnu Evropu.

Shodno dosadašnjoj praksi, nagrade za mala, srednja i velika preduzeća dodijeljene su u kategorijama: (1) Briga za zaposlene, (2) Briga za životnu sredinu, (3) Briga za zajednicu. Preduzeću koje je po sve tri kategorije najbolje inkorporiralo DOP u svoje poslovanje, dodijeljena je Glavna nagrada. Glavni kriterijumi na osnovu kojih su dodjeljivane nagrade UPCG su održivost, inovativnost i ostvareni uticaj na sve uključene strane.

Za najdosljedniju primjenu politika DOP-a u svom poslovanju nagrađena je kompanija ONE CRNA GORA kojoj je dodijeljena Glavna nagrada za 2023. godinu. Generalnom direktoru, Branku Mitroviću, nagradu je uručio Slobodan Mikavica. predsjednik UPCG.

U oblasti “Briga za zaposlene” za 2023. godinu, nagradu u kategoriji malo preduzeće dobio je ECONOMIC TEAM, dok je u kategoriji veliko preduzeće CRNOGORSKA KOMERCIJALNA BANKA (CKB). Izvršnoj direktorici Economic Team-a Tatjani Šćepanović i Slađani Kalezić, direktorici Odjeljenja za ljudske resurse u CKB, nagradu je uručila generalna sekretarka UPCG Suzana Radulović.

U oblasti “Briga za zajednicu” za 2023. godinu, dobitnik nagrada u kategoriji srednje preduzeće je ENTEXT, a u kategoriji veliko preduzeće CRNOGORSKI TELEKOM. Izvršnoj direktorici Entext-a Ani Radonjić, kao i Pavlu Đuroviću, sekretaru društva Crnogorski Telekom i direktoru Sektora za korporativne i pravne poslove, nagrade je uručio Danko Obradović, član Upravnog i Izvršnog odbora UPCG.

U oblasti “Briga za životnu sredinu” za 2023. godinu, dobitnik nagrade u kategoriji malo preduzeće je kompanija MONT WAY, a u kategoriji srednje preduzeće NEREGELIA. Iliji Kaluđeroviću, izvršnom direktoru Mont Way i Ljiljani Pižurica, izvršnoj direktorici NELT Grupe za tržišta Crne Gore i Albanije, nagrade je uručio Slaviša Šćekić, predsjednik Skupštine UPCG.

Javni konkurs za „UPCG nagrade za DOP 2023“ bio je otvoren od 31. oktobra do 20. novembra, a pravo učešća imali su svi privredni subjekti registrovani u Crnoj Gori.