Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) je preduzećima iz Crne Gore dodijelila “Nagrade UPCG za društveno odgovorno poslovanje (DOP)“ za 2019. godinu. Cilj događaja koji UPCG organizuje već šestu godinu zaredom je promocija primjera dobre prakse društveno odgovornog poslovanja, kao i preduzeća koja takvu praksu osmišljavaju i primjenjuju.

Uvodnim izlaganjem, ceremoniju dodjele “Nagrada UPCG za DOP” svečano je otvorio predsjednik UPCG Predrag Mitrović, koji je tom prilikom istakao: “Efektivnim upravljanjem koje je u skladu sa društvenom odgovornošću, crnogorske kompanije ulažu i vode računa o svojim zaposlenima, o životnoj sredini i zajednici u kojoj posluju. Na taj način, one obezbjeđuju radna mjesta, podstiču lokalni ekonomski razvoj i razvoj društva, te direktno doprinose napretku i stabilnosti ekonomije.”

Na svečanosti održanoj u hotelu Hilton u Podgorici, dodijeljene su nagrade UPCG za mala, srednja i velika preduzeća, u sljedećm kategorijama: (1) Briga za zaposlene, (2) Briga za životnu sredinu, (3) Briga za zajednicu. Preduzeću koje je po sve tri kategorije najbolje inkorporiralo DOP u svoje poslovanje, UPCG je dodijelila Glavnu nagradu.

Za najdosljedniju primjenu politika DOP-a u svom poslovanju, nagrađena je kompanija CRNOGORSKI TELEKOM A.D. kojoj je UPCG dodijelila Glavnu nagradu za 2019. godinu. Ekspertu za korporativnu komunikaciju u kompaniji Crnogorski Telekom, Matiji Otaševiću, nagradu je uručio Predrag Mitrović, predsjednik UPCG.

U oblasti “Briga za zaposlene” za 2019. godinu, nagradu u kategoriji malo preduzeće dobio je PUT GROSS d.o.o., dok je u kategoriji srednje preduzeće, nagrada pripala kompaniji MONTENOMAKS C&L d.o.o. Vlasniku kompanije Put Gross Hasanu Ramoviću, kao i izvršnom direktoru kompanije Montenomaks C&L Radovanu Raduloviću, nagradu je uručio generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore Duško Zarubica. U kategoriji veliko preduzeće, nagrada nije dodijeljena.

U oblasti “Briga za životnu sredinu” za 2019. godinu, u kategoriji srednje preduzeće, nagrađena je kompanija REGENT PORTO MONTENEGRO. Kai Dieckmann, generalnom direktoru, nagradu je uručio Miomir M. Mugoša, direktor Poreske uprave Crne Gore. U kategoriji srednje i veliko preduzeće, nagrade po ovoj kategoriji nisu dodijeljene.

U oblasti “Briga za zajednicu” za 2019. godinu, nagrada u kategoriji malo preduzeće pripala je kompaniji POLIKLINIKA DR VUKSANOVIĆ. Osnivačici i direktorici kompanije Milici Vuksanović, nagradu je uručio direktor Poreske uprave Crne Gore, Miomir M. Mugoša. U kategoriji srednje preduzeće, nagrade su pripale kompanijama KALAMPER d.o.o., NEREGELIA d.o.o. i JUGOPETROL AD. Vlasniku kompanije KALAMPER d.o.o., Elviru Kalamperoviću kao i Tamari Žugić, supervizoru kvaliteta u kompaniji NEREGELIA d.o.o., nagradu je uručila doc dr Vesna Simović Zvicer. Referentu marketinga u kompaniji Jugopetrol A.D. Vanji Abramović nagradu je uručila Anđela Gajević, načelnica Direkcije za saradnju sa biznis zajednicom – ispred Direktorata za investicije, razvoj MSP i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije. U kategoriji veliko preduzeće, nagrada je dodijeljena kompanijama MTEL d.o.o., CEDIS d.o.o. i PODGORIČKA BANKA A.D. Samu Jovićeviću, Izvršnom direktoru za komercijalne poslove i zamjeniku glavnog izvršnog direktora u kompaniji PODGORIČKA BANKA A.D., nagradu je uručila predstavnica Ministarstva ekonomije Anđela Gajević, dok je šefici Službe za korporativne komunikacije u kompaniji CEDIS Mariji Jovović i pomoćnici direktora za marketing i razvoj servisa kompanije MTEL Milici Raičević nagrade uručila Suzana Radulović, generalna sekretarka UPCG.

Javni konkurs za „Nagrade UPCG za DOP“ bio je otvoren od 7. do 24. novembra, a prijave su mogle da podnesu sve kompanije registrovane u Crnoj Gori. Glavni kriterijumi na osnovu kojih su dodjeljivane nagrade UPCG su održivost, inovativnost i ostvareni uticaj na sve uključene strane.

Video materijal sa događaja dostupan je na MAMA TV platformi http://old.arhiva.me/video.php