Sajam poslova Job Fair doprinosi smanjenju nezaposlenosti u društvu, a posebno među studentima koji su imali priliku da se u direktnom kontaktu sa predstavnicima 12 kompanija informišu o željenom poslu, praksi ili stručnom osposobljavanju, kao i da predaju svoje biografije. To je saopšteno na otvaranju trećeg Job Fair-a, koji je organizovala Studentska organizacija EESTEC LC Podgorica, u saradnji sa Unijom poslodavaca Crne Gore.

Tokom svečanog otvaranja sajma, redovni profesor i prodekan za razvoj i istraživanja na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore Slobodan Đukanović istakao je da „studenti predstavljaju sponu između obrazovnog sistema i privrede, i ta spona je onoliko jaka koliko je adekvatno obrazovanje koje studenti steknu. U tom smislu, uticaj privrede, pogotovo kompanija iz IT sektora, na obrazovne programe srednjih škola i univerziteta je neophodan kako bi studenti tokom studija stekli znanja i veštine koje su potrebne poslodavcima“.

Predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore, Slobodan Mikavica, kazao je da već treću godinu pružaju podršku realizaciji sajma, te da su od samog početka vjerovali da je sajam mjesto stvaranja novih prilika za razvoj i uspješnu karijeru mladih ljudi, ali i mjesto koje će kompanijama omogućiti da pronađu kvalitetan kadar za rad.

Predsjednik EESTEC LC Podgorica, Miljan Vlahović, istakao je da kao tim, koji je na okupu skoro dvije godine, uspješno nastavljaju tradiciju rada organizacije dugu 23 godine, i da njihova organizacija trenutno broji 90 članova.

Student prve godine Elektrotehničkog fakulteta, Nikola Bigović, kazao je da je na sajam došao da bi se upoznao sa kompanijama. ,,Kao student prve godine jako mi je interesantno vidjeti šta se nudi od poslova kao i koja su to znanja i vještine koje je potrebno da nadograđujem u cilju lakšeg zaposlenja. Najviše sam se raspitivao oko praksi i radionica koje nude kompanije”, rekao je Bigović.

Ovogodišnji sajam bio je namijenjen studentima Elektrotehničkog fakulteta, studentima IT smjerova na Prirodno-matematičkom fakultetu, kao i na IT smjerovima na Univerzitetu Mediteran i Donja Gorica.

Upravo ovaj kadar neophodan je kompanijama koje su se predstavile na sajmu. Kao zlatni partneri sajma učešće su uzele kompanije: CGES, Five Group, Vega IT, NLB Banka i Infinum; srebrni partneri Mbanq i Crnogorski Telekom dok su bronzani: Codeus, Datalab, ONE, Testera i Sienersys.

Sajam je podržan i od strane kompanija DoMEn, Ramel, Black Dot, Riva Print i Kancelarije za mlade - Glavni grad Podgorica.