8. Međunarodna konferencija o ženama u preduzetništvu „Žene i točka“ biće održana u petak, 1. decembra 2023. godine, u Gackom pučkom otvorenom učilištu u Otočcu - Hrvatska. Organizator događaja, koji će okupiti uspješne preduzetnice iz Hrvatske i zemalja regiona, je Hrvatska gospodarska komora (HGK) – Županijska komora Otočac.

Cilj Konferencije je razmjena iskustva i znanja te stvaranje partnerstva putem promocije uspjeha žena u preduzetništvu, primjera dobre prakse i izvrsnih govornica. Događaj je namijenjen svima koji su zainteresovani za razvoj ženskog preduzetništva i u njemu učestvuju.

Program i ostale informacije o konferenciji i govornicama dostupne su u Brošuri "Žene i točka 2023" koja se može preuzeti OVDJE, kao i u prilogu.

Učešće na konferenciji je besplatno, a potvrđuje se slanjem prijave na e-mail ibanic@hgk.hr.

Konferenciju je moguće pratiti uživo u Otočcu, kao i online putem - preko livestreama na Youtube kanalu: Konferencija „Žene i točka“.


U Hrvatsku i ove godine stižu žene sa zavidnim karijerama koje će na jednodnevnoj Konferenciji govoriti o tri odabrane, vrlo aktuelne teme – ponovnom definisanju preduzetništva, ruralnoj revoluciji te preduzetništvu izvan granica Hrvatske. One će s brojnom publikom podijeliti svoja poslovna iskustva, tajne uspjeha i vrijedne savjete za sve žene koje su takođe u preduzetništvu ili mu se tek žele pridružiti. Zahvaljujući Konferenciji, takvih žena je sve više, jer uticaj ovog događaja seže do novih poslovnih partnerstava i realizovanih projekata u oblasti ženskog preduzetništva u Hrvatskoj, ali i šire.

Srž ovogodišnje Konferencije (agenda - PDF u prilogu) čine tri zanimljiva panela koji će okupiti vrhunske preduzetnice iz različitih grana preduzetništva.

U sklopu prvog panela, odlučne žene koje su preispitale tradicionalne norme i redefinisale svoj poslovni put komentarisaće teme koje se tiču finansijske nezavisnosti, upravljanja vlastitim životom i biznisom te donošenja odluka u ključnim trenucima. Jedna od panelistkinja biće i Ljubica Kostić Bukarica, predsjednica Asocijacije poslovnih žena Crne Gore.

Drugi panel okuplja nositeljke razvoja ruralnih područja koje će govoriti o brojnim izazovima, poput depopulacije, obezbjeđenja osnovnih infrastrukturnih usluga i značaju ženske perspektive u mijenjaju ruralnih područja.

Treći panel naglasak stavlja na iseljeništvo, migracije, kao i položaj preduzetnica koje se u tim okolnostima suočavaju i s nedostatkom institucionalne podrške. A da su teme i ove godine potpuno pogođene, svjedoči i veliki interes za Konferenciju, koja je svake godine popunjena do posljednjeg mjesta.

Panele nadopunjuju kraći, izdvojeni formati sa specijalizovanom problematikom. U uvodnom „ONE Talk“ formatu, u kojem će nastupiti Zvezdana Oluić, savjetnica za žensko preduzetništvo i menadžment u Uniji poslodavaca Crne Gore, govoriće se o Direktivi EU 2022/2381 koja nalaže da do 2026. godine najmanje 40% neizvršnih direktorskih mjesta ili 33% svih direktorskih mjesta trebaju zauzimati žene. U nastavku će uslijediti formati „OsnaŽENA“ i „UdruŽENE su snaga“ koje će u fokus staviti inovacije i umrežavanje žena preduzetnica.

Ovakvi su događaji bitni za stvaranje pozitivnih promjena po pitanju kreiranja ravnopravnijeg i pravednijeg poslovnog okruženja za sve, a Hrvatska gospodarska komora sustavno se zalaže za stvaranje pozitivnog okruženja u kojem će poduzetnice moći realizirati svoje ideje i ciljeve, bez da se, uz probleme kojima se susreću svi poduzetnici, moraju nositi i s dodatnim izazovima. Naša misija, kao organizatora, je povezivanje poduzetnica te poticanje dijaloga o izazovima, prilikama i najboljim praksama za stvaranje održivih poslova. Kontinuirano radimo na stvaranju prostora za razmjenu iskustava, izgradnju partnerstava te poticanje poduzetništva žena. “, otkrila je ispred HGK Županijske komore Otočac Irena Banić, dodajući kako posjetioci mogu očekivati dinamične panel-rasprave i nadahnjujuće govornice koje će predstaviti izvrsne prakse iz Hrvatske i šire regije.

Večernji networking će se, tradicionalno, održati u Bookcafeu Paradiso, u 18:30 sati, uz gostovanje Barbare Slade Jagodić, stručnjakinje u oblasti digitalnog marketinga i online komunikacija, kao i Marina Rončevića iz Zaklade Rewilding Velebit, čiji je osnovni zadatak povratak održivoj divljoj prirodi. Kroz zanimljiv razgovor, ovaj segment Konferencije ponudiće odgovore na niz pitanja: kako pametnim upravljanjem destinacijom omogućiti gostima doživljaje koji se pamte, kako kroz turizam transformisati čitav kraj, zašto su mali biznisi temelj svake uspješne ekonomije, te kako domaćim ljudima pokazati da se takvi poslovi isplate.

Sve informacije o programu Konferencije, panelisticama i prijavi učešća dostupne su na OVOM linku.