photo credit: Skupština Crne Gore

Predstavnica Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Zvezdana Oluić bila je učesnica tematske sjednice Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore, kojom je predsjedavala Nada Drobnjak, predsjednica Odbora.

Na sjednici je održano konsultativno saslušanje ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića, državnog sekretara u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dragana Pejanovića i generalnog direktora Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije, Radosava Babića na temu „Rodni aspekti mjera preduzetih tokom pandemije virusa COVID-19“.

Tokom diskusije, razgovarano je o uticaju mjera preduzetih tokom pandemije COVID-19 na žene i muškarce, kao i o jasno izraženim rodnim ulogama i očekivanjima tokom prvog talasa pandemije. Istaknuta je važna uloga žena u prevazilaženju izazova koje smo imali kako na nivou države, tako i na nivou porodice. Konstatovano je da je, često nevidljivi ženski rad bio od neprocjenjive koristi u rješavanju mnogih egzistencijalnih pitanja.

Posebna pažnja tokom diskusije je posvećena registrovanom povećanju stepena nasilja nad ženama i nasilja u porodici, kao i preduzetim mjerama Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i nevladinih organizacija u cilju pružanja zaštite i podrške žrtvama nasilja.

Razgovarano je i o mjerama koje su Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo rada i socijalnog staranja kreirali i realizovali u cilju zaštite od otpuštanja sa posla, rada od kuće, rada na daljinju, oslobađanja radnih obaveza jednog roditelja djeteta mlađeg od 11 godina, subvencijama za poslodavce i drugih.

Predstavnica UPCG Zvezdana Oluić je u toku sjednice dobila priliku da, nakon predstavljanja aktivnosti koje je Unija poslodavaca realizovala u toku trajanja COVID-19 pandemije, postavi pitanja ministru rada i socijalnog staranja Kemalu Purišiću i generalnom direktoru Direktorata u Ministarstvu ekonomije Radosavu Babiću.

Zaključujući raspravu, predsjednica Odbora je istakla da su institucije dale dobar odgovor izazovima proisteklim tokom pandemije virusa COVID-19, ali da je i dalje neophodno raditi na orodnjavanju svih politika i praksi i dosljednoj primjeni Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Sjednici su, pored članova/ica Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore, prisustvovali/e: Siniša Bjeković, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Lia Magnaguagno, menadžerka Programa za demokratizaciju Misija OEBS-a u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova, rezidentna predstavnica UN za razvoj UNDP, Biljana Pejović, načelnica Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i Maja Raičević, izvršna direktorica Centar za ženska prava.

Izvor: Odbor za rodnu ravnopravnost, Skupština Crne Gore