Poslovne asocijacije u Crnoj Gori su spremne da kroz međusobnu saradnju i sinergijsko djelovanje još snažnije utiču na donosioce odluka u pravcu unapređenja ambijenta za rad svojih članica - crnogorskih preduzeća, saopšteno je na sastanku čelnika Privredne komore Crne Gore (PKCG), Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), Montenegro biznis alijanse (MBA), Američke privredne komore (AmCham), Savjeta stranih investitora (SSI) i Asocijacije menadžera Crne Gore (AMM). Sa sastanka je poručeno i da je neophodno da poslovna zajednica bude blagovremeno uključena u rad na regulativi koja uređuje poslovni ambijent, i to još u fazi njenog oblikovanja.

Sastankom održanim u prostorijama PKCG predsjedavao je predsjednik PKCG Vlastimir Golubović, a učešće u radu uzeli su predsjednik Skupštine PKCG Vojo Banović i generalni sekretar PKCG Pavle D. Radovanović, predsjednica UPCG Svetlana Vuksanović, generalna sekretarka UPCG Suzana Radulović i šef sektora za međunarodnu saradnju i projekte UPCG Mirza Mulešković, izvršni direktor AmCham dr Marko Miročević, izvršna direktorka SSI Marija Šuković, menadžeri u MBA Bojana Kalezić i Milan Dragić, kao i predsjednik AMM Budimir Raičković i predsjednik CEO foruma AMM Slavoljub Popadić.

Učesnici su ocijenili da su njihove poslovne asocijacije na istom zadatku zaštite interesa kompanija članica, pa su razmatrali modalitete buduće saradnje koja, smatraju, treba da bude adekvatno strukturirana i sa jasnim prioritetima. Predsjednik Komore Golubović predložio je da se formira koordinaciono tijelo od predstavnika svih poslovnih asocijacija koje će razmatrati teme od značaja za privredu i artikulisati zajedničke stavove asocijacija prema donosiocima odluka na državnom i lokalnom nivou. U cilju ostvarenja što direktnijeg dijaloga sa nosiocima zakonodavne i izvršne vlasti, razmatrana je mogućnost organizovanja Parlamenta preduzeća u čijem radu bi učestvovali predstavnici svih poslovnih asocijacija.

Na skupu je preliminarno raspravljano o radnom zakonodavstvu, poslovnom ambijentu, dualnom obrazovanju, digitalizaciji i sivoj ekonomiji, ključnim temama crnogorske ekonomije o kojima će detaljnije biti riječi na budućim radnim sastancima predstavnika asocijacija. Izlaganja na ove teme imali su predstavnici Komore, direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet dr Mladen Perazić, direktorica Sektora za analize i istraživanja dr Nina Drakić i sekretarka Odbora udruženja ICT Nada Rakočević. Učesnici sastanka su se saglasili da u svim navedenim oblastima postoji prostor za zajedničko djelovanje i da treba pružiti podršku onim asocijacijama koje već sa donosiocima odluka učestvuju u procesima njihovog unapređenja.

U radu sastanka učestvovali su i savjetnik predsjednika Privredne komore Mitar Bajčeta i šef kabineta Miljan Šestović.