Photo credit: Vlade Crne Gore

Na jedanaestom sastanku Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog društva EU - Crna Gora (ZKO), razmatran je napredak u poglavljima 2. Slobodno kretanje radnika i 19. Socijalna politika i zapošljavanje, kao i stanje civilnog društva u Crnoj Gori.

Učesnici sastanka ispred UPCG bili su generalna sekretarka Suzana Radulović i šef Sektora za međunarodnu saradnju i projekte Mirza Mulešković, kao članovi ZKO, te šefica Sektora za pravna pitanja i socijalni dijalog Rumica Kostić, kao članica radne grupe za poglavlje 2 i radne grupe za poglavlje 19.

Zajednički konsultativni odbor (ZKO) civilnog društva Evropske unije i Crne Gore značajna je osnova za unapređenje političkog i društvenog dijaloga, kao i za sagledavanje daljih pravaca i perspektive pregovaračkog procesa, ocijenio je glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom, Aleksandar Drljević, na jedanaestom sastanku ovog radnog tijela.

Članovi ZKO-a su predstavnici civilnog društva iz EU i Crne Gore, uključujući udruženja poslodavaca, sindikate i udruženja građana.

Na sastanku je ocijenjeno da je u interesu svih zajednički rad na održivim društveno-ekonomskim promjenama koje bi garantovale kvalitetan pristupni okvir i dale legitimitet daljim i zahtjevnijim fazama transformacije crnogorskog društva. Civilni sektor je, kako je istaknuto, značajan akter u usmjeravanju crnogorskog društva ka evropskim vrijednostima, kroz praćenje pregovora i aktivno učešće u tom procesu.

Glavni pregovarač je ukazao na značaj saradnje Vlade i civilnog sektora kako bi proces integracije Crne Gore u Evropsku uniju bio uspješno realizovan u predviđenom roku. Podsjetio je da je ova saradnja posebno ojačana kroz učešće predstavnika civilnog društva u radnim grupama za pripremu pregovora, naglasivši da oni čine gotovo trećinu pregovaračke strukture koja broji oko 1400 članova.

„Imajući u vidu značaj civilnog društva za proces pristupanja Crne Gore Uniji, potrebno je stalno raditi na unapređenju direktnog dijaloga između Vlade i civilnog društva. Civilno društvo, pored kritičkog viđenja stvari, treba da ima i konkretne konstruktivne predloge koji rezultiraju zajedničkim aktivnostima Vlade i civilnog društva“, ukazao je glavni pregovarač.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav, ocijenio je da priključivanje EU nije samo stvar briselske birokratije i Vlade i njenih službenika, već nešto što može da promijeni živote ljudi u Crnoj Gori.

„Stavovi civilnog društva u procesu proširenja predstavljaju značajan doprinos samom procesu. Proces evropskih integracija nije i ne treba da bude projekat samo za elite, to je nešto što je važno za sve građane Crne Gore, kao i za sve građane EU“, istakao je Orav.

Kopredsjedavajuća ZKO-u, Lidija Pavić-Rogošić, podsjetila je da su prethodnim održanim sastancima usaglašene preporuke u cilju poboljšanja i ubrzanja procesa pristupanja EU. „Iako sa zadovoljstvom mogu reći da se vide pomaci u tom pravcu, isto tako je važno ukazati na ono što treba poboljšati i kroz ovaj naš odbor čuje se i glas organizacija civilnog društva-udruženja poslodavaca i sindikata, te ostalih nevladinih organizacija“, dodala je ona.

Kopredsjedavajući ZKO-u, Pavle D. Radovanović, istakao je da su ZKO za svoje aktivnosti ima podršku EU i Evropskog ekonomskog i socijalnog Komiteta.

„Gledajući realizaciju zaključaka koje smo usvajali na prethodnih deset sastanaka i određenu dinamiku kojom se primjenjuju u Crnoj Gori, možemo reći da imamo podršku crnogorskih institucija“, rekao je Radovanović.

Na sastanku je razmatrano stanje pregovora o pristupanju Crne Gore EU u poglavljima koja se odnose na socijalnu politiku i zapošljavanje, s posebnim naglaskom na socijalna prava, slobodno kretanje radnika i stanje civilnog društva u Crnoj Gori, a na kraju sastanka biće usvojena zajednička deklaracija, koja će biti dostavljena relevantnim tijelima EU i Crne Gore.

Izvor: sajt Vlade Crne Gore