Novi strateški dokument Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) „Analiza parafiskaliteta na lokalnom nivou: opštine Budva, Bijelo Polje i Danilovgrad“, doprinijeće kreiranju mjera i politika, koje će biti u službi izgradnje stabilnog, predvidivog i podsticajnog biznis ambijenta.

To je saopšteno na konferenciji „Jaka privreda – uspješna Crna Gora“, koju su organizovali Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) i Međunarodna organizacija rada (ILO) u okviru projekta „Smanjenje parafiskalnog opterećenja u tri opštine u Crnoj Gori“, koji finansira ILO.

Predsjednica UPCG, Svetlana Vuksanović, istakla je da sadržajem novog strateškog dokumenta UPCG pruža podršku Vladi, nadležnim institucijama i donosiocima odluka u daljim procesima kreiranja mjera i politika koje će biti u službi izgradnje stabilnog, predvidivog i podsticajnog biznis ambijenta.

„Vjerujemo da upravo udruženim snagama i partnerskim pristupom možemo pomoći da se evidentan potencijal crnogorskih privrednika konačno pretvori u njihove konkretne prilike i šanse“, kazala je Vuksanović.

Ona je istakla da će u zavisnosti od toga kakav izbor napravi, Crna Gora uspjeti ili propustiti priliku da svoje ekonomske i socijalne prilike unaprijedi, a zatim i dostigne očekivani nivo razvijenosti.

„Jedan od najvažnijih preduslova na tom putu je postojanje uspješnih preduzeća, onih koja su već na tržištu i onih koja će vremenom takva postati“, kazala je Vuksanović.

Ona je ukazala da su preduzeća generator ekonomskog rasta, povećanja zaposlenosti, unapređenja životnog standarda i ukupnog napretka zemlje.

„Ako to znamo, jasno je da Vlada, resorna ministarstva, institucije, lokalne samouprave i svi ostali donosioci odluka moraju biti svjesni svoje uloge i stepena svoje odgovornosti u tim procesima“, poručila je Vuskanović.

Prema njenim riječima, bez dobrih uslova za biznis i bez zadovoljnih radnika nema ni uspješnog poslovanja i zbog toga je potrebno da se, kako je rekla, poslodavcima dozvoli da stvaraju, razvijaju i zapošljavaju.

„Državna administracija je servis koji može, a prije svega mora služiti potrebama biznis sektora i biti okrenuta stvaranju stabilnog i podsticajnog biznis ambijenta. Tek tada treba računati na promjene koje svi želimo i očekujemo, a govore u prilog konkurentnosti, održivom razvoju, očekivanom standardu, proinvesticiono i izvozno orijentisanisanoj crnogorskoj ekonomiji”, zaključila je Vuksanović.

Nacionalna koordinatorka ILO, Nina Krgović, istakla je da je veoma važno da Vlada razumije važnost povoljnog poslovnog okruženja, da konsultuje udruženja privrednika kada namjerava da donosi odluke koje se tiču njih.

„Uključenost socijalnih partnera u teme koje se njih direktno tiču je neophodna. Takođe, stvarna potreba i složenost svake dažbine treba se posebno razmotriti. Sa strane poslodavca, treba kontinuiranno pratiti donošenje raznih propisa kojima se uvode nove ili povećavaju postojeće takse i naknade, što je često jedan od izazova u poslovanju“, smatra Krgović.

Ona je ukazala da brojni i visoki nameti pogoduju širenju sive ekonomije, u kojoj je dostojanstven rad nemoguć.

Krgović je istakla da sljedeće godine ILO, kao najstarija agencija UN-a, obilježava stotinu godina postojanja.

Ekspert angažovan na pripremi Izvještaja UPCG, Vasilije Kostić, pojasnio je da je regulacija neophodna i vrlo značajna, ali je naglasio da, ukoliko proces regulatornog upravljanja nije vođen kako treba, regulacija može da izazove ozbiljne posljedice, greške i trošak.

Teret javnog regulisanja, posebno za mala i srednja preduzeća, kako je ukazao, treba stalno smanjivati i to mora biti cilj kreatora ekonomske politike i donosilaca odluka na nacionalnom, a posebno na lokalnom nivou.

„Značajni efekti od regulacije ne mogu se postići ad hoc regulatornim intervenisanjem, već uspostavljanjem regulatorne politike kao efikasnog sredstva upravljanja procesom regulacije. Regulativa je neophodna, ali u pretjeranoj upotrebi postaje sama sebi cilj i pretvara se u sopstvenu suprotnost, te kao takva proizvodi ozbiljne posljedice po poslovanje preduzeća, odnosno ekonomski rast i razvoj“, rekao je Kostić.

On je objasnio da konkurentnost jedne privrede počiva na konkurentnosti njenih preduzeća.

„Ukoliko preduzećima stvarate povoljne uslove za poslovanje, ta preduzeća imaju veći stepen konkurentnosti. A ukoliko su preduzeća konkurentnija, onda je i ukupan privredni i ekonomski sistem u napredovanju“, objasnio je Kostić.

U svečanom dijelu konferencije “Jaka privreda – uspješna Crna Gora”, UPCG je dodijelila nagrade za društveno odgovorno poslovanje (DOP) za mala, srednja i velika preduzeća, za 2018. godinu.

Izjave predstavnika UPCG i ILO (audio-video) dostupne su za preuzimanje na veb sajtu PR Centra