Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) i Udruženje turskih biznismena i investitora u Crnoj Gori (KTID) organizovali su Crnogorsko - turski poslovni forum koji je okupio preko 50 privrednika – članova UPCG i Udruženja industrijalaca i biznismena Istanbula (ISIFED). Ovim događajem, konkretizovana je saradnja UPCG i KTID i realizovana prva u nizu zajedničkih aktivnosti koje su dogovorene u junu ove godine, s ciljem povezivanja privrednika i jačanja ukupnih ekonomskih odnosa Crne Gore i Turske.

Uvodnim izlaganjima, forum su otvorili predsjednik UPCG Predrag Mitrović, predsjednik KTID Ertaç Güngör i generalni direktor Udruženja industrijalaca i biznismena Istanbula (ISIFED) Muammer Ömeroğlu.

Predsjednik UPCG Predrag Mitrović je istakao da današnji događaj potvrda partnerstva i pune otvorenosti UPCG i KTID za realizaciju zajedničkih aktivnosti koje će pomoći uspostavljanju poslovnih kontakata i biti od interesa biznis zajednice u ove dvije zemlje. „Osim novčanih investicija i robne razmjene, veoma je važna i saradnja u domenu razmjene iskustava i uspješnih poslovnih praksi, naročito u onim sektorima privrede u kojima se Turska pokazala kao značajan akter u međunarodnim okvirima. Tu prvenstveno mislim na sektor turizma, industrije i saobraćaja, a naročito građevinarstva, naglasio je Mitrović.

Predsjednik ISIFED-a Muammer Ömeroğlu predstavio je strukturu udruženja iz Istanbula i upoznao prisutne sa potencijalima članstva koje broji oko 1.200 kompanija. On je kazao da delegaciju ISIFED-a čine predstavnici preko dvadeset kompanija koje zauzimaju značajno mjesto na turskom tržištu, posluju u različitim privrednim granama, a izrazili su želju za otpočinjanje saradnje sa crnogorskim privrednicima i povećanje svoje izvozne orjentisanosti kroz investiciona ulaganja u Crnu Goru.

Zainteresovanim turskim investitorima predstavljeni su ekonomski potencijali Crne Gore, mogućnosti i benefiti potencijalnih ulaganja, kao i konkretnih vidova poslovne saradnje sa kompanijama iz naše zemlje. U nastavku, održani su bilateralni razgovori privrednika Crne Gore i Turske.

U završnom dijelu, predsjednik ISIFED-a je predsjedniku UPCG uručio plaketu za doprinos povezivanju i jačanju saradnje ove dvije organizacije i njihovog članstva.