Direktor Uprave za statistiku Crne Gore (Monstat) Miroslav Pejović i predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Slobodan Mikavica potpisali su danas Sporazum o saradnji.

Na sastanku koji je tom prilikom održan u prostorijama Monstata, potpisnici su istakli da Sporazum predstavlja polaznu tačku buduće saradnje koja će biti realizovana kroz zajedničke inicijative i programe, a sve u cilju razvoja i popularizacije zvanične statistike među biznis zajednicom i širom javnosti.

Predmet sporazuma odnosi se na međusobnu razmjenu informacija i podataka o istraživanjima, ekonomskim i drugim analizama, kao i radu u oblasti izdavaštva, publikacija, vodiča.

Pejović i Mikavica su ocijenili da se posebna pažnja mora posvetiti realizaciji informativnih događaja i edukativnih programa za crnogorske privrednike, kako bi se podstakao značaj njihove uloge u redovnom dostavljaju podataka o ostvarenim rezultatima u poslovanju i time akcentovao uticaj kvaliteta, dostupnosti i vjerodostojnosti statističkih podataka.

Istakli su da upravo prikupljeni podaci od biznis zajednice čine osnov za planiranje politika koje podržavaju održivi razvoj i ekonomsku stabilnost, dalju analizu ekonomskih i društvenih kretanja u zemlji, kao i donošenje odluka kada su u pitanju tržište rada i zapošljavanje.

Sastanak je zaključen ocjenom da institucionalno djelovanje Monstata i UPCG, precizirano danas potpisanim Sporazumom, potvrđuje snagu udruženog djelovanja i da će kao takvo doprinijeti unapređenju sveukupnog poslovnog ambijenta.