Photo credit: Norveška za vas - Crna Gora

Predstavnica Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), Zvezdana Oluić, učestvovala je u panel diskusiji o podršci razvoju MMSP ka zelenoj, cirkularnoj i digitalnoj transformaciji, uključujući žensko preduzetništvo i inovacije, koja je organizovana u okviru Nacionalne konferencije o razvoju MMSP u Crnoj Gori. Njeno izlaganje bilo je fokusirano na podršku koju UPCG pruža razvoju ženskog preduzetništva, kao i razvoju ukupnog sektora MMSP u našoj zemlji. U nastavku prenosimo zvanično saopštenje za javnost.


Strateška podrška malim biznisima u Crnoj Gori

Nacionalna konferencija o razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) u Crnoj Gori, tokom koje je predstavljen nacrt Strategije razvoja MMSP 2023-2026. i značaj podrške Kraljevine Norveške ovom sektoru, održana je u Podgorici u okviru projekta “Norveška za vas - Crna Gora”.

Mikro, mala i srednja preduzeća glavni su oslonac privrede Crne Gore, i zato je potrebno dodatno ojačati podršku na svim nivoima, zaključak je Nacionalne konferencije.

“Nakon izuzetnog rasta crnogorske ekonomije, zemlja je doživela oštru recesiju 2020. godine kao posljedicu pandemije COVID-19. Privreda je zabilježila snažan oporavak u 2021. godini, i nastavila da raste stabilnim tempom u prvoj polovini 2022. Ali, posljedice energetske krize i porast globalnih cijena roba doveli su do značajne inflacije u Crnoj Gori. Eksterni uticaji odrazili su se i na sektor MMSP u Crnoj Gori, pa su specifični programi Vlade Crne Gore bili snažno usmjereni na održavanje likvidnosti i zaposlenosti u ovim preduzećima. Zahvalni smo na podršci koju su nam pružili Norveška i UNOPS u realizaciji strateški važnih aktivnosti i vjerujem u dugoročnu saradnju u narednom periodu”, rekla je generalna direktorica Direktorata za unapređenje konkurentnosti Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Olivera Vukajlović.

Kraljevina Norveška kontinuirano pruža podršku razvoju sektora MMSP kroz različite oblasti, te je od 2019. godine do danas, u okviru projekta “Norveška za vas - Crna Gora”, 280 malih biznisa unaprijedilo konkurentnost, 80 novih radnih mjesta je otvoreno, a 200 osoba steklo nova znanja i vještine.

“U okviru projekta, Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma pružena je ekspertska podrška za izradu Strategije razvoja MMSP za period od 2023. do 2026. Takođe, projekat je podržao uspostavljanje četiri Biznis info centra, u okviru četiri lokalnse samouprave, kao i 110 malih preduzeća, u drugoj fazi projekta kroz jačanje ekosistema različitih organizacija koje se bave podrškom malom biznisu u Crnoj Gori”, rekao je menadžer projekta “Norveška za vas - Crna Gora” Armen Čekić.

Na konferenciji je održana i panel diskusija o podršci razvoju MMSP ka zelenoj, cirkularnoj i digitalnoj transformaciji, uključujući žensko preduzetništvo i inovacije, u kojoj su učestvovali Bojana Femić Radosavović, izvršna direktorica Fonda za inovacije, Zvezdana Oluić, savjetnica za žensko preduzetništvo i menadžment Unije poslodavaca Crne Gore, Aleksandar Janičić, kosultant u oblasti digitalne transformacije malih preduzeća i Jelena Krivčević, izvršna direktorica Regionalne razvojne agencije Bjelasica, Komovi i Prokletije.

Izvor: Norveška za vas - Crna Gora