NVO Sociološki centar Crne Gore – SOCEN, uz podršku Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore, organizovala je nacionalnu konferenciju projekta “Unapređenje saradnje nauke i privrede u Crnoj Gori”. Na poziv organizatora, konferenciju su otvorile ministarka dr Biljana Šćepanović i predstavnica UPCG Marina Jovanović.

Događaj je bio prilika da se predstave ostvareni rezultati projekta koji se odnosi na unapređenje i jačanje sinergije između nauke i privrede posredstvom povezivanja univerziteta i istraživačkih instituta i privrede, stvaranjem veće otvorenosti poslodavaca za stručno usavršavanje istraživača, kao i osavremenjivanjem studijskih programa u skladu sa promjenama tržišta rada, tehnološkom i naučnom napretku. Projektne aktivnosti imale su za cilj povećanje znanja i svijesti predstavnika privredne i naučne zajednice o potrebi njihovog većeg umrežavanja i definisanja modela dugoročne saradnje, te definisanja mehanizama za dugoročno unapređenje sinergije nauke i privrede u Crnoj Gori.

Jedna od aktivnosti se odnosila i na dvomjesečni program istraživačke prakse koji je omogućio usavršavanje i primjenu teorijskih znanja za 6 mladih istraživača kod različitih privrednika.

Ujedno, organizatori konferencije predstavili su i rezultate sprovedenog istraživanja sa predstavnicima univerziteta, privrede i istraživačima, na osnovu kojeg je kreiran policy sažetak sa preporukama o unapređenju saradnje naučnoistraživačkih i privrednih organizacija.