Predstavnici Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) učestvovali su na 8. Ekonomskom forumu opštine Žepče (Bosna i Hercegovina), u okviru projekta “centrikomNET”. U fokusu foruma, održanog pod sloganom „Wood is Good“, bila je drvoprerađivačka industrija, kao profitabilna industrija koju karakterišu dinamičan trend rasta, ali i svakodnevni izazovi u promjenjivim zahtjevima tržišta i postupanjima međunarodne konkurencije.

Ovogodišnji forum okupio je preko 80 učesnika iz javnog i privatnog sektora iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Crne Gore, koji su imali priliku da razmijene međusobna iskustva i praksu u primjeni digitalizacije u procesu proizvodnje i inovacija, kao generatora ekonomskog razvoja zemalja iz kojih dolaze.

Događaj je bio koncipiran u dvije panel diskusije. Prva diskusija na temu „Tradicionalne industrije i digitalno doba-primjer drvoprerade“ aktualizovala je problem nedostatka stručnih kadrova i potrebu širenja tradicionalnih zanata. Istaknuto je da je ključ u stvaranju kvalitetnih kadrova, reguliranju zakonske regulative vezane za šume i gazdovanje istim, dobijanje neophodnih certifikata za šume bez kojih je domaći proizvod obezvrijeđen i nije dostupan na tržištu EU u mjeri koju zaslužuje.

U okviru druge panel diskusije razgovaralo se na temu umrežavanja i mogućnostima koje ono donosi sektoru drvoprerade u BiH. Učesnik panela ispred UPCG bio je savjetnik za administraciju i finansije Slobodan Milatović. Tokom diskusije, istaknut je značaj umrežavanja s aspekta lakšeg pristupa institucijama u cilju kreiranja boljeg poslovnog okruženja, ali i prepoznavanja uloge koji ovaj mehanizam ima s aspekta zastupanja interesa preduzeća putem sajmova. Takođe, govorilo se i o važnosti ulaganja u ljudske resurse i obrazovanje, bez kojih nije moguće razvijati konkurentnu proizvodnju u drvnoj industriji.

U završnom dijelu foruma održani su transnacionalni B2B susreti drvoprerađivača iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Pozivu se odazvalo 20-tak kompanija - od malih zanatskih radnji do velikih kompanija sa preko 800 zaposlenih, koje su razmijenile svoja iskustva o mogućnostima povezivanja na domaćem i stranom tržištu.

Prvi poslovni susreti drvoprerađivača održani su u okviru aktivnost projekta „centrikomNET – Povećanje konkurentnosti transnacionalnih centara poslovnih kompetencija i mreža“ koji je usmjeren na razvoj i unaprjeđenje inovativnih modela za povećanje konkurentnosti preduzetnika.

Projekat centrikom-NET implementiraju Opština Stari Jankovci (vodeći partner) i partneri Opština Tovarnik, Razvojna agencija Žepče, Unija poslodavaca Crne Gore i Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj Vinkovci. Projekat je odobren u okviru drugog poziva za dostavu projektnih prijedloga u okviru Programa prekogranične saradnje INTERREG IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020, a finansiran je sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije.