Već dvije decenije Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) predstavlja jedan od stubova socijalnog dijaloga u državi. U tom periodu, UPCG je izgradila snažnu i cijenjenu organizaciju, reprezentativnu na nacionalnom i međunarodnom nivou, koja je svojom poslovnom politikom i djelovanjem pružila važan doprinos procesima stvaranja ambijenta za razvoj održivih preduzeća.

To je saopšteno na svečanom događaju povodom obilježavanja 20 godina postojanja i rada UPCG, koji je Unija organizovala u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada (MOR).

Predsjednik UPCG, Predrag Mitrović, ocijenio je da bi se Crna Gora pridružila Evropskoj porodici, mora imati: stabilan i podsticajan biznis ambijent, održiva i konkurentna preduzeća i kvalifikovanu radnu snaga.

„Bez socijalnog dijaloga tj društvenog dogovora, to nije moguće ostvariti. Unija poslodavaca će ostati posvećena ispunjenu ciljeva Agende Ujedinjenih nacija za održivi razvoj 2030, a posebno ispunjenju Cilja 8: Dostojanstveni rad i privredni razvoj“, poručio je Mitrović.

Podsjetio je na dio dostignuća koje je UPCG ostvarila u prethodnih 20 godina.

„2012. godine kreirali smo pozicioni dokument “5 ubica biznisa” koji predstavlja našu Bibliju, polaznu i referentnu tačku za sve strateške politike i programe djelovanja Unije poslodavaca. Iako je sadržaj ovog dokumenta još uvijek aktuelan, uskoro ćemo objaviti novo izdanje i time pružiti dodatan doprinos borbi protiv akutnih problema privrede“, istakao je Mitrović.

Ukazao je i na izvještaje Unije poslodavaca o ključnim biznis barijerama u Crnoj Gori: Regulatornom okviru, Sivoj ekonomiji, otežanom Pristupu finansijama, Korupciji, Neusklađenosti obrazovnog sistema sa potrebama privrede.

„Takođe, podsjetiću na naše izvještaje koji govore o okruženju za razvoju ženskog preduzetništva i liderstva. Dva strateška dokumenta o parafiskalitetima na nacionalnom i lokalnom nivou, koje posebno izdvajam, bila su najjači argument da Vlada prihvati inicijativu Unije i formira Registar nameta“, naveo je Mitrović.

Nacionalna projekt koordinatorka MOR-a, Nina Krgović, kazala je da je Unija poslodavaca pouzdan partner organizaciji koju predstavlja otkad postoji.

„Tokom prethodnih godina, sarađivali smo na velikom broju aktivnosti - od izrade analiza, pozicionih dokumenata, istraživanja, pa do direktne podrške biznisima. Moram istaći i možda najvažnije – saradnju tokom inoviranja cijelog seta zakona iz oblasti radnog zakonodavstva, kroz rad u tripartitnim radnim grupama, koje je MOR ekspertski podržavao“, navela je Krgović.

Prema njenim riječima, tokom svih godina rada sa Unijom poslodavaca, njihov pristup je uvijek bio profesionalan, konstruktivan, fokusiran na pronalaženje rješenja.

„Predstavnici i posebno Sekretarijat Unije pružili su i dalje pružaju nemjerljiv doprinos radu za sve zajedničke aktivnosti“, ocijenila je Krgović.

Prethodnih dana, na adresu Unije stigao je veliki broj čestitki predstavnika javnog i privatnog sektora iz Crne Gore, te poslodavačkih organizacija zemalja regiona, Evrope i svijeta, međunarodnih organizacija, ambasada i konzulata, ino poslovnih partnera, saradnika i prijatelja.

Povodom važnog jubileja, čestitku predsjedniku UPCG, njegovim kolegama, zaposlenima i članovima Unije poslodavaca uputio je Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore. Uz najbolje želje za dalji uspješan rad, Đukanović je izrazio uvjerenje da će Unija ispuniti ciljeve koji vode ostvarenju njene misije i vizije, te poručio da UPCG može imati značajnu ulogu u dugoročnom i održivom razvoju Crne Gore. Takođe, predsjednik Crne Gore je čestitke uputio i dobitnicima godišnjih priznanja UPCG za društveno-odgovorno poslovanje i najboljim menadžerkama u 2022. godini.

Kao članica međunarodnih organizacija na evropskom i globalnom nivou, Unija pruža aktivan doprinos procesima koji i poslodavce i Crnu Goru uvode u evropske i svjetske tokove. Potvrda tome su i dvije video čestitke koje su emitovane tokom ovog svečanog događaja, a koje su UPCG i njenom predsjedniku uputili zvaničnici globalnog poslodavačkog udruženja - Međunarodne organizacije poslodavaca (IOE) i Asocijacije poslodavačkih organizacija Evrope (BusinessEurope).

Roberto Suarez Santos, generalni sekretar IOE je, između ostalog, u video čestitki poručio:

Veoma cijenimo vašu nezavisnost, vaše aktivno članstvo i veliki kapacitet za vođenje socijalnog dijaloga na krucijalne teme sa Vladom i sindikatima. Cijenimo i vašu ulogu kao člana međunarodnog Socijalnog savjeta, i tu bih želio da budem veoma jasan – molim vas budite u potpunosti sigurni u našu čvrstu podršku Uniji poslodavaca Crne Gore, kao jedinoj organizaciji koja istupa ispred poslodavaca u socijalnom dijalogu.

Takođe, želio bih da podsjetim na činjenicu da su prethodne dvije godine bile pune izazova - i regionalno i globalno - zbog pandemije, energetske krize, inflacije, kao i političke krize u vašoj zemlji, i sve je to uticalo na crnogorsku ekonomiju. Mi znamo da je Unija poslodavaca velikodušno pružala podršku svojim članovima tokom ovog perioda.

Iz video čestitke koju je uputio Markus J. Beyrer, generalni direktor BusinessEurope, prenosimo jedan dio:

Ovakva vremena nam pokazuju da jake i nezavisne organizacije, kao što je Unija poslodavaca Crne Gore, pokazuju svoj značaj više nego ikad i time osiguravaju da donosioci odluka jasno i glasno čuju glas privrede. Kao generalni i izvršni direktor BusinessEurope, mogu reći da se mi puno oslanjamo na naše članice. Vi ste naš snažan oslonac i veoma cijenimo plodonosnu saradnju sa Unijom poslodavaca Crne Gore i radujemo se njenom rastu u godinama koje dolaze.

Dragan Radić, šef MOR-a za razvoj MSP na globalnom nivou, čestitao je jubilej UPCG i, između ostalog, poručio:

Unija poslodavaca Crne Gore je uvjek služila kao odličan primjer nezavisne i efikasne poslodavačke organizacije - ne samo na Balkanskim prostorima, već i šire. Napori i rezultati Unije poslodavaca Crne Gore, kao i vaša posvećenost socijalnom dijalogu i nesebično zastupanje interesa privatnog sektora, često su korišteni kao primjeri dobre prakse od strane Međunarodne organizacije rada.

Iz zajedničke čestitke koju su Uniji uputili Deborah France Massin, direktorica Biroa MOR-a za poslodavačke aktivnosti i Markus Pilgrim, direktor kacelarije MOR-a za centralnu i istočnu Evropu, izdvajamo:

Unija poslodavaca Crne Gore je u ove dvije decenije uspjela da izgradi snažnu i izuzetno cijenjenu organizaciju, u partnerstvu sa Vladom i sindikatima, a zahvaljujući kvalitetnom zastupanju i uslugama doprinijela izgradnji povoljnog poslovnog ambijenta i poboljšanju učinka preduzeća. Suočeni sa brojnim izazovima i preokretima, Unija poslodavaca je ostala istinski nezavisan glas crnogorskog biznisa.

U svojoj čestitci, Iulia Drumea, specijalista MOR-a za poslodavačke organizacije iz regiona Centralne i Istočne Evrope poručila je:

Dozvolite mi da iskoristim i ovu priliku da još jednom čestitam UPCG 20. godišnjicu i poželim vam sve najbolje i puno uspjeha u godinama koje dolaze. Bilo mi je veliko zadovoljstvo i čast raditi sa timom Unije poslodavaca Crne Gore i radujem se nastavku bliske saradnje sa vama, kako bismo dalje podržali vašu organizaciju u jačanju kolektivnog glasa poslovanja u Crnoj Gori.


Važan jubilej Unije poslodavaca, krovne i reprezentativne poslodavačke organizacije koja predstavlja najsnažniji glas biznisa Crne Gore na unutrašnjem i međunarodnom planu, obilježen je u svečanom tonu, uz učešće socijalnih partnera i velikog broja predstavnica i predstavnika biznis zajednice, javnog sektora, diplomatskog kora, saradnika i prijatelja Unije, medija.

Događaju su prisustvovali ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, ministar finansija Aleksandar Damjanović i ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore i Ranko Božović, predsjednik Skupštine Saveza sindikata Crne Gore.

Takođe, gosti Unijine svečanosti bili su i potpredsjednik italijanske delegacije pri Savjetu Evrope, ambasadori Slovenije i Slovačke Republike u Crnoj Gori, te zvaničnici ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Italije. Skup su svojim učešćem uveličali i uvaženi prijatelji UPCG – predsjednici krovnih poslodavačkih organizacija iz Srbije, Sjeverne Makedonije, Albanije i Republike Srpske, predsjednici i zvaničnici Hrvatske gospodarske komore, Udruženja turskih biznismena i investitora u Crnoj Gori, crnogorskih institucija, biznis udruženja i medija.

Svečanost povodom obilježavanja Unije posebno su uveličali njeni članovi - predstavnici kompanija, kao predsjednici jednog broja udruženja, i to: Asocijacije poslovnih žena Crne Gore, Ulcinj biznis alijanse, Udruženja privrednika grada Bara, ugostitelja Podgorice, Klastera zdrastvenog turizma, Crnogorskog centra za edukaciju i obrazovanje odraslih, Instituta ovlašćenih procjenjivača Crne Gore, zatim nacionalnih udruženja turističkih agencija, naftnih kompanija, taksista, građevinara, vinara i vinogradara, maslinara, sudskih vještaka, doktora privatne prakse, izdavaoca privatnog smještaja, umjetničkih zanatlija, frizera i fitnes centara.

U nastavku događaja, upriličena je ceremonija dodjele godišnjih “Nagrada UPCG za društveno odgovorno poslovanje (DOP)”, kao i ceremonija proglašenja laureatkinja “UPCG nagrada za NAJ Menadžerke” za 2022. godinu. Takođe, dodijeljena su i posebna Priznanja UPCG onima koji su se izdvojili svojim radom, poslovnim politikama, načinom upravljanja i ostvarenim rezultatima.

Video izlaganja predsjednika UPCG Predraga Mitrovića i nacionalne projekt koordinatorke MOR-a Nine Krgović, kao i fotografije i pokrivalice sa događaja, mogu se preuzeti/pogledati na sajtu PR Centra.